Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zavřené školy, zrušené lety: Na USA udeřily rekordní mrazy, má být až -50 stupňů

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. ledna 2019
12:34

Silné sněžení se dnes v okolí amerického Chicaga stalo předzvěstí nebezpečné polární bouře, která se podle meteorologů blíží k severovýchodní části USA a může vzhledem k extrémně nízkým teplotám ohrožovat lidské životy. V oblasti Velkých jezer se mráz v příštích dnech může přiblížit k padesáti stupňům pod nulou.

Od pondělí byly kvůli sněhové bouři v Chicagu a Detroitu zrušeny nebo odloženy tisíce letů. Těžší chvíle ale podle meteorologů teprve přijdou. Guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker varoval, že obyvatelé státu se musejí připravit na „historickou zimní bouři“, která od oblasti jezer přinese teploty kolem 48 stupňů mrazu. Situaci bude zhoršovat extrémně studený vítr.

Meteorologové: Takovou zimu jste nezažili

„Lidé by se měli chránit před omrzlinami a nachlazením, v případě nutnosti se mohou přijít zahřát do pohotovostních center,“ prohlásil Pritzker. Illinoiská policie vyzvala lidi, aby nikam nejezdili a raději zůstali doma. Venku bude rozmístěno velké množství hlídek na pomoc uvízlým řidičům.

„Jestli je vám 25 let nebo méně, ještě nikdy jste neprožili takovou zimu,“ varoval meteorolog stanice CNN Tom Sater. Stát Illinois aktivoval nouzový plán, podle Národní povětrnostní služby (NWS) vlna mrazivého vzduchu zasáhne širokou oblast mezi Severní a Jižní Dakotou a atlantickým pobřežím na severovýchodě USA. Výše sněhové pokrývky má dosáhnout třiceti centimetrů.

Polární bouří, která má oblast sužovat až do pátku, je nejvíce ohroženo třímilionové Chicago a severní část státu Illinois. Varování dnes vydal i sousední stát Iowa, kde od dneška do konce týdne očekávají teploty mínus 43 až 48 stupňů Celsia. Ve státě Minnesota se zavírají školy. „Školy zůstanou zavřené dnes i zítra, sledujeme předpověď na čtvrtek. Pokud se počasí nezlepší, budou uzavřeny i nadále,“ shodují se ředitelé některých minnesotských škol.

Spojené státy se chystají na další vlnu mrazů, v některých oblastech klesne teplota až k -50 stupňům, (29.01.2019) Spojené státy se chystají na další vlnu mrazů, v některých oblastech klesne teplota až k -50 stupňům, (29.01.2019) | reprofoto/twitter

„Nejedná se o celostátní stav,“ komentoval uzavření některých škol guvernér státu Minnesota Tim Walz, sám dané rozhodnutí nechal na jednotlivých městských a školských zastupitelstvích.

Mrazy si už vyžádaly 2 oběti

Silné mrazy postihnou zhruba 75 procent americké populace, to je 220 milionů lidí. Krutá zima si vyžádala už dvě oběti, jeden muž (†22) zemřel v Minnesotě, další v Illinois. Úřady se obávají, že počet mrtvých poroste zvláště proto, že nejtěžší mrazy mají teprve přijít. V neděli bylo nalezeno tělo třináctiletého chlapce, podle policie ale leželo venku už několik dní. Teprve pitva ukáže, zda ho o život připravilo mrazivé počasí.

Zobrazit celou diskusi