Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klíšťat přibude, svědčí jim mírná zima: Loni nakazila nejvíc lidí od roku 2011

Autor: ula - 
29. ledna 2019
13:13

Počet Čechů nakažených vloni klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou byl největší za posledních sedm let. Vyplývá to z předběžných dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). V roce 2018 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 712 lidí a 4 724 lymeskou borreliózou. Navíc podle odborníků zima s nízkými teplotami klíšťatům vyhovuje a ony tak mohou v klidu přezimovat.

„Stávající sněhová pokrývka s nepříliš nízkými teplotami klíšťatům umožňuje v klidu přezimovat a na jaře tající sníh vytvoří vlhké prostředí, které klíšťatům dokonce vyhovuje. Jejich počty by významněji redukovaly suché mrazy. Aktivitu klíšťat můžeme očekávat, jakmile průměrná teplota stoupne nad 5 st. Celsia a skončí přízemní mrazy,“ říká Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Nejvíce případů klíšťové encefalitidy za posledních 10 let bylo v České republice zaznamenáno v roce 2011, kdy se jednalo o 861 případů. Poté došlo k poklesu až na 355 nakažených v roce 2015. Následně však po další tři roky narůstal počet infikovaných, kdy v roce 2018 bylo 712 případů, což je zvýšení o 100 % oproti roku 2015.

Klíšťata jen v lese jsou mýtus

Kolem klíšťové encefalitidy a lymeské borreliózy přitom koluje mnoho nesprávných informací. Např. že při borrelióze se musí vždy objevit červená skvrna s vybledlým středem. Pravdou sice je, že ta zjednodušuje diagnózu u většiny případů, zdaleka však ne u všech.

Stejně tak neplatí, že klíšťata žijí pouze v lese. Naopak, jak vysvětluje Rastislav Maďar: „Za poslední období došlo k významnému rozšíření infekčních klíšťat do blízkosti lidských obydlí a dnes už klíště obecné nacházíme i v městských parcích, na zahradách rodinných domů, u dětských hřišť nebo v další městské zeleni. Navíc si musíme uvědomit, že všechna ohniska nákazy neznáme a nikdy znát nebudeme, jelikož přenos klíšťat volně se pohybující zvěří a ptáky je mimo kontrolu člověka.“

Video  Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata!  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Mezi chybné přesvědčení patří i to, že všechny nemoci přenášené klíšťaty lze léčit antibiotiky. Ta pomáhají pouze v případě lymeské borreliózy, která je bakteriálního původu. Klíšťová encefalitida je oproti tomu způsobena viry, proti kterým medicína do dnešní doby nezná účinný lék. Proto je při léčbě možné pouze mírnit projevy nemoci, mezi které patří horečka, bolest, třes, zvracení, zánětlivé procesy a otok mozku.

Proočkovanost je nízká

Zatímco u borreliózy je možné využít jen nespecifické formy prevence přisátí klíštěte nebo jeho včasné odstranění, v případě klíšťové encefalitidy existuje možnost očkování. Toho však v České republice využívá jen 25 % populace, zatímco v sousedním Rakousku je to až 85 % a v Německu 43 %. Uvedené nemoci jsou v Německu přitom rozšířené pouze na části území, tedy mnohem méně než u nás.

S očkováním proti klíšťové encefalitidě je možné začít kdykoli v průběhu roku. Zimní měsíce umožňují využít základní očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje 1–3 měsíce po první dávce (ochranný efekt se dostavuje 14 dní po ní) a třetí za dalších 5–12 měsíců později. Účinnost vakcíny není celoživotní, doporučuje se přeočkování po třech letech, a v dalším období pak po třech až pěti letech podle věku očkovaného a použité vakcíny. Pojišťovny na očkování, u něhož jedna dávka stojí cca 800 Kč, přispívají až do výše 1 500 Kč.

 

stepa10000 ( 29. ledna 2019 14:23 )

mně tedy nepřipadne, že by ta zima byla nějaká mírná, vždyť do soboty docela mrzlo.

bre-burda ( 29. ledna 2019 13:40 )

Nechápu. Takové hezké a přítulné zvířátko.

Zobrazit celou diskusi