Metropole je doslova zahlcena automobily. Jedno vozidlo v Praze statisticky připadá na 1,5 obyvatele, v celém Česku je to přitom 1,9 člověka na osobní automobil. Není se proto čemu divit, že magistrát hlavního města hledá cestu, jak bojovat se smogem.

Podle náměstka Petra Hlubučka by mohlo pomoci, kdyby řidiči nahradili automobily ekologickou městskou hromadnou dopravou: „MHD bude zdarma nejenom, když bude smogová situace, ale až bude vyhlášená regulace stacionárních zdrojů. Náklady budou přibližně deset milionů korun na den, kdy bude MHD zdarma,“ řekl náměstek.

Smíchov a Legerova

Že je nadměrná doprava v Praze problém, potvrzují i měření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ): „V aglomeraci Praha většina překročení imisních limitů souvisí s dopravním zatížením, ale i s vytápěním domácností, zejména v oblastech se zástavbou rodinných domů,“ vysvětlil vedoucí Oddělení informačních systémů kvality ovzduší Václav Novák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejhorší výsledky měření za rok 2017 mají dopravní tepny, kde se hromadí imise zejména v zimních měsících. Jde hlavně o Smíchov a ulici Legerovu v Praze 1, kde byl překročen roční imisní limit. Vysoká koncentrace přízemního ozónu byla detekovaná na Stodůlkách, v Suchdolu a na Libuši. A jak smog trápí Prahu dlouhodobě?

Zákaz uhlí

V minulých letech se smogové situace vyhlašovaly v případě zvýšeného výskytu polétavého prachu neboli pevných částic. Ty vznikají při spalování fosilních paliv, tudíž při dopravním zatížení. Podle dat ČHMÚ byl rok 2017 nejhorším od roku 2006, kdy smogová situace trvala v průměru devět dní. Od roku 2010 vyhlašování smogové situace vychází v Praze průměrně na dva dny ročně. Výjimečná situace může být vyvolaná i tehdy, když je zvýšená přítomnost přízemního ozonu. Ten trápil Pražany zejména v roce 2015, kdy ČHMÚ evidoval až 13,5 dne tohoto výjimečného stavu.

Z dat vyplývá, že největší nárůst smogu nastal v roce 2017. Novější data nemá ČHMÚ v tuto chvíli k dispozici. Pokud nové opatření nepomůže, je podle náměstka Petra Hlubučka možné zvolit tvrdší opatření. Praha by mohla vybírat u osobních automobilů mýtné nebo zakázat topení uhlím na území hlavního města. Návrh na MHD zdarma v případě smogové situace by měla schválit rada hlavního města v pondělí 4. února.

Fotogalerie
6 fotografií