Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Evropě přituhuje: V Británii je větší zima než v Rusku, Francii trápí sníh

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. ledna 2019
14:40

Husté sněžení komplikuje dnes dopravu na severu a východě Francie, přes kterou se žene bouře Gabriel. Jih Francie pak trápí silný vítr, který bouři doprovází. Sníh a náledí působí dnes problémy také řidičům v Británii. Letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela být dočasně uzavřena. Ve Skotsku v noci klesla teplota k -11 stupňům, bylo tam chladněji než v ruském Petrohradu. Informovala o tom francouzská a britská média.

Varování kvůli sněžení vydali dnes francouzští meteorologové pro sedm departementů na severu a východě země. Nejvyšší riziko panuje v západní části regionu Grand Est v okolí měst Remeš, Mety a Nancy. Během dneška by se měla bouře přesouvat nad Německo.

Francouze překvapilo sněžení, sníh v zemi komplikuje dopravu. Francouze překvapilo sněžení, sníh v zemi komplikuje dopravu. | reprofoto/twitter

Tisíce Francouzů byly bez proudu

Silný vítr potrápil především jihozápad Francie, kde dosahoval až 110 kilometrů za hodinu. Dnes ráno bylo kvůli popadaným stromům bez elektřiny až 40 tisíc odběratelů, především v Akvitánii, ale také v okolí Paříže.

Pařížské letiště Orly, které kvůli očekávané sněhové nadílce ohlásilo už v úterý zrušení několika letů, zrušilo podle televize BFMTV další spoje i dnes ráno.

Zavřené školy a desítky bouraček

Komplikace v dopravě sníh způsobil také v Británii. Varování vydali meteorologové pro řidiče prakticky po celé zemi. Z Devonu a Cornwallu na jihozápadě Anglie policie ráno hlásila nejméně dvě desítky srážek automobilů.

Severoanglická letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela dočasně přerušit provoz kvůli nutnosti odklidit z ranvejí sníh, který přes noc napadl. Ve Walesu dnes školáci kvůli špatnému počasí nemusí do pěti desítek a ve Skotsku do čtyř desítek škol.

Během dneška by mělo nadále sněžit ve Skotsku a na severu a západě Anglie, postupně by ale měly srážky ustávat. Meteorologové už dnes ale varovali řidiče, aby se připravili ve čtvrtek ráno na ledovku na silnicích.

Zobrazit celou diskusi