Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fidelova pomsta: Podivná nemoc znovu decimuje na Kubě americké a kanadské diplomaty

Americké a kanadské diplomaty sužují na Kubě nevysvětlitelné zdravotní obtíže.
Americké a kanadské diplomaty sužují na Kubě nevysvětlitelné zdravotní obtíže.  (Autor: Profimedia, Reuters)
Autor: yks - 
31. ledna 2019
20:10

Severoameričtí diplomaté trpí na Kubě zvláštními zdravotními obtížemi. Poté, co si řada zaměstnanců americké ambasády stěžovala na podivné obtíže podobné otřesu mozku, oznámila nyní Kanada, že stahuje polovinu svého zastoupení poté, co „onemocněl“ další z jejích diplomatů.

 Příznaky podivné choroby zahrnují poškození sluchu, bolesti hlavy a řadu obtíží včetně poruch spánku, závratí a dočasného poranění mozku. Postižení shodně vypovídají o tom, že slyšeli či pocítili podivné zvuky od temného dunění až po vysoké bzučení. Příčina onemocnění přitom zůstává neodhalena.

Spojené státy hovoří o tom, že jde o následky použití tajné sonické (zvukové) zbraně. Vědci ale zaznamenané zvuky připisují místním cvrčkům vábícím samičky. O posledních případech onemocnění kanadských diplomatů informoval britský server Guardian.

Už v listopadu Kanadské ministerstvo zahraničí oznámilo, že symptomy trpí 13 diplomatů a jejich rodinných příslušníků. V lednu se počet postižených ještě o jednoho člověka zvýšil. Právě proto nařídila Kanada svým zaměstnancům, aby se do konce dubna vrátili do vlasti. Své zastoupení hodlá redukovat na pouhých 8 lidí.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí Heather Nauertová řekla, že první symptomy se u Američanů začaly projevovat už na podzim roku 2016 a trvaly až do dubna 2017. Američané se domnívali, že je způsobila tajná akustická zbraň.

Kubánci takové obvinění rozhořčeně odmítají a v tom jim za pravdu dávají i někteří vědci. „Mohu říci, že na zveřejněné nahrávce je zvuk cvrčka,“ sdělil Guardianu Alexander Stubbs z Univerzity v Berkeley.

Další vysvětlení podivných zvuků může podle odborníků z Michiganské univerzity špatně instalované odposlouchávací zařízení. Ať už je ale původcem této choroby kdokoli, jisté je, že Kanada na něj čekat nehodlá, a bez ohledu na to, co říkají Kubánci, nechce své zaměstnance nadále vystavovat zbytečnému riziku.

antismejd ( 1. února 2019 09:06 )

američtí a kanadští diplomaté jsou fakt velice inteligentní bytosti..k popukání.

Taurus70 ( 1. února 2019 07:08 )

Vic a houst😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání