Šokující svědectví z polských jatek: „Bylo vidět, že to jsou zdechliny s abscesy.“
Redaktor polské televize TVN24, která přinesla zprávu o jatkách, kde se porážely nemocné krávy a jejich maso se odesílalo mimo jiné i na český trh, promluvil v rozhovoru o detailech celé kauzy. Na porážení nemocných zvířat podle něj pracovali jen prověření řezníci, na mase prý bylo na první pohled patrné, že je ze zdechlin. Informoval o tom deník Nový Čas. Maso z problémových polských jatek se dostalo i do České republiky, ministerstvo zemědělství ví asi o 300 kilogramech.
Spoluautor původní reportáže Tomasz Patora řekl, že práce na ní trvala mnoho měsíců. Polští novináři dostali od svého zdroje tip už během loňského června. „Od informátora z branže producentů masa jsme se přibližně před půl rokem dozvěděli, že v Polsku se už dlouho zpracovává maso nemocných krav a že se produkuje maso z uhynulých zvířat,“ řekl Patora.
Televize se proto začala jatkami zabývat podrobněji, přičemž se zaměřila na provoz vzdálený od větších měst.
Redakce polské televize se rozhodla přímo do podniku nasadit svého člověka. „Jeden z nás se na jatkách nechal zaměstnat jako začínající mladý řezník a podařilo se mu všechna podezření potvrdit,“ řekl Patora.
Utajený redaktor odhalil shnilé hovězí
Šlo o časově náročný úkol. Reporét TVN24 Patryk Szczepaniak se stal řezníkem na pochybných jatkách až v polovině října. Nejprve musel pracovat na denní směně, kde se zabíjela prasata. „Nedělo se tam nic nenormálního kromě toho, že se zpracovávalo hovězí z nočního zabíjení. Bylo vidět, že to jsou zdechliny s abscesy a s odstraněnými částmi, které byly pravděpodobně shnilé,“ uvedl Patora.
Hlavním úkolem redaktora v utajení bylo dostat se na noční směnu. Nakonec se to s pomocí dcery majitele provozu podařilo. Na noční směně, kde se zabíjejí nemocné krávy, mohou totiž pracovat jen „prověření“ zaměstnanci.
Redaktor polské televize si při ucházení se o místo pomohl zajímavým příběhem. Tvrdil, že je mladý člověk, který přerušil studium a šel za prací do Holandska. Tam poznal dívku, se kterou navázal vztah. Ta ho ale povedla, a proto se vrátil do Polska, kde byl ochotný vzít jakoukoliv práci, protože potřeboval rychle vydělat větší obnos peněz. „Příběh se ukázal jako přesvědčivý,“ řekl Patora.
Maso z problémových polských jatek se dostalo i do České republiky, ministerstvo zemědělství ví asi o 300 kilogramech. Podle Evropské komise jsou skandálem podle dosavadních poznatků vedle Polska, Česka nebo Slovenska zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko. Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume v pátek oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa, z toho 150 kilogramů bylo zabaveno. Portugalské úřady uvedly, že zabavily 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídily ho zničit.
Polsko ročně vyprodukuje až 560.000 tun hovězího masa, 85 procent z toho množství pak vyváží do zemí EU.
NAŽERTE SE! My si dáme buchtičky s vanilkovým krémem....... My máme zvířata rádi!!!!