Nad hlavním městem ráno vládla šedivá obloha a na zem padaly velké kusy sněhových vloček. Nejeden obyvatel měl z oken nádherný výhled na „pravou zimu“, jenže nová situace přinesla i mnohé komplikace. Podle twitteru pražských hasičů museli vyjíždět do pěti hodin odpoledne k třiceti čtyřem případům: „Vždy se jednalo o popadané stromy a větve, většinou na komunikace a chodníky. Ve třech případech spadly větve na zaparkovaná vozidla, u dvou událostí se vyvrácený strom opřel o fasádu domu,“ uvádí hasiči.

Z důvodu nesjízdných silnic byl po celý den u pražských autobusových spojů MHD částečně omezený provoz a docházelo ke zpoždění. Na některých místech sníh natolik komplikoval dopravu, že byly dočasně zrušené příměstské linky.

Podívejte se na malebné záběry zasněžené Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Výškové záběry nad střechami zasněžené Prahy. Aktu.cz

Web pražského dopravního podniku informoval, že přibližně od deváté hodiny dopoledne do 9:45 nejezdily tramvajové linky 10 a 16 po ulici Korunní kvůli velkému množství sněhu. Problémy hlássily i České dráhy, kvůli sněhové kalamitě totiž nejezdily vybrané příměstské vlakové linky. 

Prohrnujeme

Sníh z ulic odklízela od časného rána veškerá technika, kterou má Technická správa komunikací (TSK) k dispozici, tedy víc než 120 strojů údržby, situaci ale komplikoval vítr a neustávající sněžení. „Celá technika vyjela ve 04:55,“ řekla ČTK mluvčí společnosti Barbora Lišková. Do terénu vyrazilo 71 velkých sypačů určených na hlavní tahy a 51 dalších vozů, které jezdí například v historickém centru či méně vytížených silnicích. „Jezdí své trasy pořád dokola, protože kvůli větru a pokračujícímu sněžení jsou silnice po krátké době znovu pokryté sněhem. Problémy jsou hlavně ve stoupáních. Všechny komunikace jsou už sjízdné, ale mnohé s velkou opatrností,“ uvedla dopoledne.

Letiště má problémy

Sněhová kalamita zkomplikovala přílety i odlety na Letišti Václava Havla.: „Vzhledem k počasí dochází k zimní údržbě. Provoz nebyl omezen, pouze musely být některé lety odkloněné na jiné letiště. Celkem to bylo zatím 7 letů. Sníh z přistávacích drah postupně odklízíme, ale vzhledem k velkému množství sněhu to nejde tak rychle,“ komentoval situaci mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

Pracovníci pražského letiště musí bojovat se sněhovou kalamitou. Výjezd z Říčan na Prahu byl zablokovaný kamiony:

Video
Video se připravuje ...

Sníh způsobil nemalé problémy na letišti i dálnici. David Malík, Jakub Veinlich

Podle policie se v metropoli nestala žádná závažnější nehoda, dopravní policisté vyjížděli jen k mnoha drobnějším kolizím, uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. Komplikovanější byl provoz na příjezdových tazích do hlavního města, problémy byly hlavně na pražském okruhu. Kupříkladu na dálnici D8 na Prahu se zkomplikovala doprava. Uvízly zde tři kamiony a kvůli tomu je přibližně od 9:45 EXIT 9 neprůjezdný.

Podle ČTK musí řidiči počítat se zhoršenou viditelností, kluzkými vozovkami či uježděným sněhem. Měli by jezdit maximálně opatrně a ohleduplně. Výstraha na silné sněžení platí pro Prahu a další české kraje až do půlnoci.

Takto to vypadalo v ulicích Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Záběry zasněžených komunikací v Praze. Aktu.cz

Pro Prahu stejně jako pro většinu českých krajů platí dnes výstraha na silné sněžení, napadnout může až 20 centimetrů sněhu. Což rozhodně dělá radost dětem, které si mohou užít pravých zimních radovánek.

Fotogalerie
40 fotografií