Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mykolog: Houby rostou! Z penízovek dělám pomazánku, z jidášova ucha salát

/
  • Houbaření v zimě
    4. února 2019 ● 11:12

    Sníh se deštěm, v noci mrzne, přes den teploty sotva překročí nulu. Tak to je ideální čas na houbaření! Alespoň podle mykologa Dalibora Marounka (55). Rostou totiž zimní druhy, jimž přemrznutí nevadí. 

     Na hřiby vykukující z mechu si budeme muset přece jen ještě pár měsíců počkat. I nyní se ale zkušení houbaři vrací z lesů s plnými košíky. „Pravověrní sbírají celý rok,“ směje se mykolog Dalibor Marounek. Zimní houby najdeme většinou na dřevě, mráz jim obvykle neuškodí. Pokud padá teplota příliš nízko, zastaví růst, ale neuhynou. A mají jednu velkou výhodu!

  • 1.

    Podporují imunitu

    Umí být dobrými pomocníky v boji s chorobami. Což se nyní, kdy je sezona nachlazení a chřipek v plném proudu, hodí dvojnásob. Ucho Jidášovo nebo hlíva ústřičná se používají i pro výrobu léků na podporu imunity. „Ucho Jidášovo neboli boltcovitka bezová roste nejčastěji na bezu černém, plodnice se objevují po deštích. Hlívu ústřičnou najdeme obvykle na živých i mrtvých topolech nebo vrbách,“ popisuje mykolog, který houbaří především v okolí Roudnice nad Labem. U kořenů či na pařezech roste nyní i penízovka sametonohá. V Asii se jí říká houba enoki a připisují se jí detoxikační účinky.

    Mykolog Dalibor Marounek
    Autor: archiv

  • 2.

    Asijský pikantní salát

    Suroviny: salátová okurka (300 g – 400 g), červená paprika, 150 g kukuřice, 100 g ucha Jidášova, 3 lžíce oleje, kousek chilli papričky, lžička cukru, sůl, petrželka hladkolistá.

     

    Postup: Okurku omyjte a celou i se slupkou nakrájejte na drobné kostičky, osolte a nechte 30 minut odležet, až okurka pustí vodu. K okurce přidejte na kostičky nakrájenou papriku, kukuřici, nakrájené syrové ucho Jidášovo, lžičku cukru, promíchejte.

     

    V hrníčku rozehřejte olej, přidejte kousek chilli papričky, zahřejte na 90 °C a nechte 5 minut odstát. Papričku vyjměte a olej nalijte na salát, promíchejte a nechte 20 minut v lednici vychladit a rozležet. Nandejte na talířky, posypte jemně nasekanou hladkolistou petrželkou.

    Autor: Dalibor Marunek

  • 3.

    Pomazánka z penízovek

    Suroviny: cuketa, paprika, miska penízovek sametonohých, kousek másla, kousek chilli papričky, stroužek česneku, sůl, pepř, thajská omáčka, nastrouhaný sýr, toasty.

     

    Postup:Penízovky poduste na másle, osolte, opepřete a nechte odpočinout. Omytou cuketu nastrouhejte i se slupkou na hrubo, osolte a nechte vyplakat. Na olivovém oleji poduste cuketu s jemně nasekanou paprikou, přidejte kousek chilli papričky a nasekaný stroužek česneku. Přimíchejte penízovky, dolaďte thajskou omáčkou. Pomazánka se ideálně hodí na opečené toasty, které můžete posypat nastrouhaným sýrem.

    Autor: Dalibor Marunek

Dnešní horoskopy