Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turista v -20 °C bloudil po Šumavě. „Všude je moc sněhu,“ volal večer o pomoc

Šumava (Ilustrační foto)
Šumava (Ilustrační foto)  (Autor: Horská služba Šumava - Kvilda)
Autor: DH, ČTK - 
5. února 2019
10:24

Po turistovi, který vyrazil na Šumavě do terénu bez lyží a sněžnic, pátrala horská služba. V mrazivých teplotách, které v té době v oblasti klesaly i pod -20 stupňů Celsia, strávil velkou část noci.


Muž zabloudil v pondělí večer při cestě z vrchu Třístoličník u Nové Peci na Prachaticku, záchranáři ho vypátrali pozdě v noci. ČTK to řekli zástupci šumavské horské služby s tím, že řada turistů podceňuje současnou situaci na Šumavě.

Muž při výletu minul turistickou cestu a ztratil se v terénu. „Zavolal nám ve 21:15 s tím, že všude je mohutná sněhová pokrývka a on nemůže najít cestu. Víme, že jsou v těch místech asi dva metry sněhu, takže nám nebylo moc jasné, jak se mu vůbec ve tmě a v těchto podmínkách podařilo na místo dostat,“ uvedl dispečer pracovního obvodu šumavské horské služby Aleš Fejfar. Záchranáři se k muži dostali z německé strany Šumavy, protože jiná cesta nebyla pro auto přístupná.

„Turisté neuvěřitelně podceňují podmínky v pohoří. Zřejmě se domnívají, že Šumava je jen několik mírných kopečků a sněhu napadl jen tenký poprašek. Jinak si nedovedu vysvětlit lehkomyslnost, s jakou se vydávají na túry,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura a dodal, že lidé by se do terénu neměli vydávat před setměním.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání