Chladný začátek týdne potrápil celou republiku. Přestože se některým mohlo zdát, že teploty, které klesaly pod -10 stupňů Celsia, už nemohly být nižší, opak je pravdou. Vůbec nejnižší teplotu v na území České republiky naměřil amatérský meteorolog před devadesáti lety u Českých Budějovic.

Nejnižší naměřená teplota v ČR

Historicky nejnižší teplota naměřená na území České republiky je -42,2 stupně Celsia. Teplotu zaznamenal amatérský meteorolog Jaroslav Maňák v Litvínovicích u Českých Budějovic. Tehdejší výjimečné mrazy zaznamenali ovšem i v pražském Klementinu.

Podle tamních měření byla zima z přelomu let 1928/29 nejstudenější zimou 20. století a třetí nejhorší v historii pravidelného měření. Výjimečná zima navíc trápila většinu Evropy. Třeskuté mrazy například způsobily, že zamrzlo Baltské moře nebo kanály v italských Benátkách.

Zajímavostí pak může být, že naopak nejvyšší únorová teplota byla naměřena nepříliš daleko od Budějovic. Předposlední únorový den v roce 1994 si obyvatelé Českého Krumlova mohli užívat jarní počasí, během kterého bylo naměřeno příjemných 22 stupňů Celsia.

Nejnižší teplotu v Praze v Klementinu pak meteorologové zaznamenali 1. března 1785. Rtuť tehdy spadla až na -27,6 stupně Celsia a celodenní průměr tehdy dosáhl takřka -14 stupňů. 11. únor 1929 ovšem od rekordu nebyl daleko ani v Klementinu. Nakonec byla ovšem nenižší teplota o půl stupně výš.

Nejnižší teplota na Zemi

Žádná z nejnižších teplot v Česku se ovšem ani neblíží mrazům, které se vyskytují na jiných místech naší planety. Vůbec nejnižší teplotu lidé zatím naměřili na Antarktidě. 21. července 1983 klesla teplota na výzkumné stanici Vostok na těžko uvěřitelných -89,2 stupně Celsia.

K rekordně nízké teplotě přispěla i poloha stanice. Ta leží ve výšce 3 488 metrů nad mořem a je více než 1 000 kilometrů vzdálená od oceánu. Díky své vysoké nadmořské výšce je tak stanice Vostok na místě, které je chladnější, než samotný Jižní pól, kde jsou teploty v průměru o pět až deset stupňů vyšší.

Vědci zároveň odhadují, že stanice neleží v nejchladnějším místě na Antarktidě. „Nejžhavějším“ kandidátem na vůbec nejchladnější místo je zřejmě náhorní plošina Dome A. Ta stoupá až do výšky 4093 metrů nad mořem a od nejbližšího oceánu ji dělí 1 200 kilometrů. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zde 10. srpna 2010 pomocí satelitu naměřil teplotu -93,2 stupně Celsia.

Na severní polokouli pak nejchladnější místa najdeme na Sibiři. Vůbec nejnižší teploty pak byly naměřeny v Jakutsku. Původně rekord drželo město Verchojansk, kde bylo 5 . a 7. února 1892 67,6 stupňů pod nulou. Později se ovšem titul nejchladnějšího místa severní polokoule přesunul do vesnice Ojmjakon, kde byla 6. února 1933 naměřena teplota ještě o desetinu nižší.

Nejnižší teplota v Evropě -58,1 stupně Celsia byla zaznamenána v evropské části Ruska. Konkrétně v malé vesnici Ust-Schuger v Republice Komi.

Video
Video se připravuje ...

Arktické mrazy v USA: První oběti a zavřené školy reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C

Fotogalerie
40 fotografií