Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nedělejte to!“ Doktoři zrazují Američany od hrátek s horkou vodou, končí s popáleninami

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
8. února 2019
12:13

Američané si zpříjemňují mrazivé počasí všemožnými zábavami. Na sociálních sítích nejvíce letí výzva, při které lidé vylévají venku vroucí vodu a pozorují, jak se ve vteřině změní na led. Z experimentu vznikají nejen poutavá videa, ale také popáleniny. Nespočet Američanů po výzvě skončilo v nemocnici. „Nedělejte to!“ vyzvali je následně lékaři, informovala stanice CNN.

Středozápad a další oblasti Spojených států už více než týden svírají extrémní mrazy, v minulém týdnu teploty klesaly až k -50 stupňům. Skoro třetina USA zakusila mráz okolo -21 stupňů. Školy i univerzity byly uzavřeny, pošta nedoručovala zásilky, mnohé silnice byly nesjízdné. Úřady lidem radily, aby radši nevycházeli. Američané přišli se způsobem, jak se zabavit a pobavit.

Mezi popálenými byly hlavně děti

Na pohled neškodný experiment však řadu z nich poslal do nemocnice, například v univerzitní loyolské nemocnici v Chicagu ošetřili 8 lidí. „Jednalo se o různé stupně popálenin. Zranění se nejčastěji vyskytovala na dlaních, rukou, nohou nebo na obličeji,“ uvedla mluvčí nemocnice Chris Viciková. Univerzitní nemocnice v Iowě přijala jednoho popáleného a v Minneapolis jich ošetřili „několik“.

„Zranění nejsou ti lidé, kteří vodu vyhazují do vzduchu, ale ti, kteří pokusu přihlížejí,“ vysvětlila Viciková, její tvrzení potvrdili také lékaři a záchranáři. „Mnoho ze zraněných byly děti, které se rodičům připletly pod nohy, když prováděli pokus,“ dodala mluvčí nemocnice Hennepin v Minneapolis Angie Whitleyová. „Nebo lidé, kteří přihlíželi. Poryv větru zachytil mrznoucí vodu a donesl ji k nim, tak došlo ke zranění,“ dodala.

Lékař: Nedělejte to!

„Když teplota klesne pod -20 stupňů, je nebezpečné vycházet ven s odkrytou kůží, protože hrozí omrzliny. Situace se zhorší, pokud je na kůži voda, ta umrzání jen urychlí,“ popsal chicagský lékař Jeff Schaider. „U přijatých pacientů šlo o popáleniny prvního a druhého stupně, jedná se o velmi bolestivé zranění,“ řekl lékař.

„Je to skvělá podívaná. Pokud ale chcete vidět, jak rychle mrzne vroucí voda, pusťte si video. Sami to nezkoušejte,“ vyzval Schaider.

Poutavý paradox

Paradoxní jev, při kterém při extrémně nízkých teplotách mrzne teplá voda rychleji než studená, se nazývá Mpembův jev.

 

Zobrazit celou diskusi