„Za studenou frontou k nám začne v noci na pondělí po zadní straně brázdy nízkého tlaku vzduchu proudit studený vzduch od severozápadu. Vítr v Čechách během pondělního dopoledne přechodně zeslábne, naopak na Moravě a ve Slezsku bude odpoledne zesilovat severozápadní vítr a nárazy v noci na úterý opět dosáhnou místy 65 kilometrů za hodinu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před silným větrem platí do nedělních 23:00 pro Moravskoslezský kraj a část Olomouckého a Zlínského kraje a od 19:00 v nedělí do pondělní 16. hodiny pro Prahu a část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje.

V Krušných horách a na horách na severu Čech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a zeslábne až během úterního dopoledne.

Zavřete okna na petlice a omezte túry

V Pardubickém kraji, na Vysočině, v menší části Jihočeského, v Jihomoravském, Olomouckém a části Moravskoslezského kraje pak meteorologové očekávají silný vítr od pondělních 9:00 do úterních 8:00.

Meteorologové v souvislosti s tím lidem doporučují, aby zajistili okna, dveře a předměty, které mají venku volně uložené. Na horách by měli omezit túry zejména do hřebenových partií. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně.

Fotogalerie
16 fotografií