Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Erik zabil tři lidi, vyvracel stromy a bořil zdi. Británii pustošila vichřice

Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2019
13:25

O víkendu se přes Velkou Británii přehnala ničivá bouře Erik, která s sebou přinesla přívalový déšť a husté sněžení. Vichřice dosahovala síly 128 kilometrů v hodině. Silný vítr vyvracel stromy a bořil zdi. Řádění živlu si vyžádalo tři oběti, informoval deník Daily Mail.

V neděli na některých místech ještě pršelo a doznívala vichřice, nejhorší nápor bouře ale mají Britové za sebou. V pátek a v sobotu nárazový vítr komplikoval dopravu. Letadla měla problém přistávat, kvůli popadaným stromům bylo uzavřeno několik pozemních komunikací.

Silný vítr komplikoval přistání:

Po celé zemi docházelo k výpadkům proudu. Meteorologové varovali, že se bouře může vrátit, v noci z neděle na pondělí by podle nich mělo intenzivně sněžit.

Muž neuposlechl varování

Během úderu vichřice zemřeli tři lidé. Poslední obětí se stal kitesurfer, který i přes varování včera vyrazil na moře u severního Devonu. Záchranáři se muže pokoušeli zachránit, krátce poté, co byl letecky převezen do nemocnice, však podlehl zraněním. Dva řidiči, padesátiletý muž z Devonu a další z Walesu, zemřeli potom, co se srazili s padlým stromem.

„Máme před sebou proměnlivou neděli. Čekají nás dozvuky bouře, silný vítr, sněžení, ale i slunce,“ uvedl meteorolog Simon Partridge. Dodal, že by se lidé měli připravit na chladné počasí, teplota se bude pohybovat kolem -12 °C.

Zobrazit celou diskusi