Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Věznice na Haiti zeje prázdnotou: 78 trestanců uteklo. Karibský stát ovládají protesty

Autor: ČTK, for - 
13. února 2019
06:57

Všech 78 trestanců v úterý kolem poledne místního času (18:00 SEČ) uteklo z věznice města Aquin na jihu Haiti. S odvoláním na policejní prohlášení o tom informovala agentura AFP. Vězni údajně uprchli ve chvíli, kdy policii zaměstnávala protivládní demonstrace.

Policie ihned zahájila vyšetřování, aby zjistila přesné okolnosti hromadného útěku. Šéfinspektor Ralph Stanley Brice místnímu listu Le Nouvelliste řekl, že vězni původně opustili své cely kvůli sprchování. Později se prý do cel odmítali vrátit a k útěku využili toho, že pozornost strážců zákona se soustředila na protivládní demonstraci, která se v tu chvíli konala před policejní stanicí sousedící s věznicí.

AFP uvádí, že Haiti se v těchto dnech ocitá ve značné politické krizi. Tisíce demonstrantů již několik dní v ulicích Port-au-Prince i jinde požadují demisi prezidenta Jovenela Moïseho, přičemž některé manifestace se neobešly bez násilí. Při protestech už zemřeli tři lidé.

Haiti je nejchudším státem Karibiku a jeho obyvatelé se bouří zhoršující se ekonomické situaci a nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalé vlády. Zdejší věznice jsou podle AFP přeplněné, panuje v nich nedostatek hygieny či jídla.

Zobrazit celou diskusi