Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čech v Anglii kamionem zabil otce dvou dětí: Odešel s pokutou, za nehodou stála tajemná nemoc

Čech v Anglii kamionem zabil otce dvou dětí: Odešel s pokutou, za nehodou stála tajemná nemoc (ilustrační foto).
Čech v Anglii kamionem zabil otce dvou dětí: Odešel s pokutou, za nehodou stála tajemná nemoc (ilustrační foto).  (Autor: HZS Moravskoslezského kraje)
Autor: DH - 
13. února 2019
18:56

V irském městě Sligo rozhodl soud o vině řidiče kamionu z Čech, který v roce 2015 při tragické dopravní nehodě svým vozidlem zavinil smrt jednoho člověka a zranění dvou spolupracovníků. Od soudu odešel s pokutou a sedmiletým zákazem řízení.

Okresní soud ve Sligu nejprve Čecha Vlastimila Zachara soudil za zločin „nebezpečné řízení“, což ale prokázáno nebylo. Zachar byl nakonec shledán vinným z přečinu „bezohledného řízení“, od soudu odešel se sedmiletým zákazem řízení a pokutou v celkové výši 4 tisíce euro, tedy v přepočtu přibližně 100 tisíc korun.

Zachar 13. srpna roku 2015 svým kamionem vjel v okolí dálnice N4 blízko Castlebaldwinu mimo vozovku, kde naboural do stojícího automobilu a bagru. Na místě bohužel v tu chvíli probíhaly úpravy terénu a o život zde přišel jeden dělník. Další dva pracovníci byli s těžkými zraněními transportováni do nemocnice, jeden strávil rok na vozíčku, druhý se ze svých zranění vzpamatovával přes dva roky a do dnešního dne má psychické problémy.

Soud nakonec Zacharovi přiřkl mírnější trest především díky tomu, že mu lékaři v rámci vyšetřování incidentu diagnostikovali spánkovou apnoe, muž si z nehody navíc nic nepamatuje. Je tedy pravděpodobné, že v době incidentu nebyl při vědomí. Zachar ale v době nehody jel rychlostí 90 km/h, i když v místě mohl jet maximálně 80 km/h, což mu u soudu příliš nepomohlo.

Před soudem, který trval tři týdny, vypovídalo několik svědků, včetně i zraněných dělníků a rodiny zesnulého. Všichni na něj vzpomínali jako na milujícího otce a přátelského kolegu. Zachar před všemi nakonec přečetl dopis, ve kterém se za celý čin omlouval a uvedl, že prosí celou rodinu a přátele o odpuštění. Soud ocenil, že od doby nehody Čech nesedl za volant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání