Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mrazy vytvořily na stromech jablka z ledu. Záhadný jev zkoumali experti po celé zemi

Autor: Mii - 
13. února 2019
18:50

Extrémně nízké teploty, které poslední týdny panují za oceánem, dělají starosti nejednomu Američanovi. Farmáři Andrewovi Sietsemovi z Michiganu ale pomohly ke slávě. Když byl zkontrolovat svůj ovocný sad, zjistil, že se na jeho stromech objevily podivné tvary z ledu. Vypadají úplně jako jablka, jen chybí samotné jablko. Úkaz je tak fascinující, že jej začali zkoumat experti po celé zemi.

Jablko vytvořené celé z ledu. Vypadá, jako by ho někdo odlil ve formě, vzniklo ale zcela přirozeně. Andrew nejdříve netušil, kde se tvary na jeho stromech vzaly – vypadaly až děsivě perfektně. Po konzultaci s několika odborníky ovšem zjistil, že vysvětlení je velice jednoduché a zahrnuje aktuální mrazy.

Na začátku byla opravdová jablka, která visela na stromech. Na ně napršelo, a jak teploty během krátké doby klesly hluboko pod bod mrazu, vytvořila se na nich vrstva ledu. Jablko uvnitř nakonec shnilo a „vyteklo“ na zem, ledový obal ale zůstal viset na stromě. A jak visel a stále byl mráz, postupně se na něm zacelila díra po vypadnutém jablku. Výsledkem je dokonalý tvar z ledu.

„Jsem si jistý, že se to děje ve všech sadech, nebo minimálně v těch, kde jsou také neutržená jablka na stromech,“ uvedl Sietsem. Podle něj jen málo plodů dokáže vytvořit podobnou věc, ale těžko se to posuzuje, protože většina ovoce a zeleniny nikdy nezůstane nesklizená a nevydrží až do zimy.

Příliš kyselá na to, aby zmrzla

William Shoemaker, hortikulturalista z Illinoiské univerzity připomněl, že jablka z této oblasti právě prošla týdnem výjimečně kruté zimy způsobené polárním vírem. „V podstatě se mumifikovala,“ řekl pro Forbes. Že mohla ze svého ledového obalu vytéct a nebyla kamenně zmrzlá, má podle něj také vysvětlení – jablka obsahují hodně kyselé složky, která zajišťuje, že zmrznou až v extrémních teplotách.

Nezvykle silné mrazy zasáhly středozápad USA koncem ledna. Vyžádaly si přinejmenším 13 obětí, na mnoha místech se teploty pohybovaly kolem minus 40 stupňů Celsia. Pocitová teplota klesla až na minus 55 stupňů Celsia. Řada míst měla problémy s dodávkami energie, komplikace nastaly také v dopravě.

Zobrazit celou diskusi