Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo z poslanců pije a kdo jeden měsíc ne? Suchý únor pronikl i do Sněmovny

Autor: Jakub Veinlich - 
13. února 2019
18:10

V listopadu chodí muži s knírky a podporují takzvaný Movember. Po Novém roce jsou to tradiční předsevzetí v posilovně nebo konec s kouřením. A v únoru strádají hlavně hospodští, stále víc lidí totiž drží takzvaný „suchý únor“, tedy měsíc bez alkoholu. Do akce se i letos připojila řada poslanců. Blesk Zprávy zjišťovaly, kterým zákonodárcům dělá měsíc bez pití problém a kteří si detox naopak pochvalují.

Únor je nejkratší měsíc v roce. To je jedinou náplastí pro hospodské, jejichž hosti se rozhodli držet takzvaný suchý únor, tedy měsíc bez kapky alkoholu.

„Určitě nejsem abstinent, nechci tady jakkoliv moralizovat, ale pravda je, že u nás skutečně ta konzumace (alkoholu – pozn. red.) je naprosto nadprůměrná a jsme skutečně jedním z největších konzumentů alkoholu na světě. Nad tím bychom se asi měli zamyslet, jestli je to správně, nebo ne,“ odpovídal na konci ledna ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN), když se ptala, jak to bude s DPH u piva.

„Připojíte se ke mně, pane ministře, tedy ke mně a k suchému únoru?“ reagovala Kovářová od řečnického pultíku poslanců a odstartovala tak alespoň měsíční abstinenci mezi zákonodárci. „Ano, já plánuji se k této akci také připojit,“ zvedl Vojtěch hozenou rukavici.

„Plnou parou“ se sklenkou vody 

Od té doby Kovářová vyrazila například na ples železničářů, kde to „rozjela plnou parou“ se sklenkou vody v ruce. A podle svých slov se drží i dál a do celé „abstinenční akce“ namočila i své asistenty.

„I když původně, když jsem se jim se svým nápadem pochlubila, říkali něco o výpovědi,“ řekla Blesk Zprávám Kovářová. Zatím je její tým ale stále v plném počtu. „Říkám si ale, jestli má pevnou vůli i pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch,“ zmínila Kovářová, která prý pozoruje, že problém se suchým únorem má spíš její okolí, které pije tu a tam vesele dál.

„Suchý únor mi jde dobře, tuto iniciativu podporuji, bez alkoholu se dá bez problémů dobře žít,“ prověřily Blesk Zprávy aktuální stav veřejného slibu ministra Vojtěcha.

Alkohol mezi dětmi: Alarmující čísla

Právě ministr Vojtěch ve Sněmovně při interpelaci zveřejnil alarmující čísla – u pití alkoholu mezi dětmi.

„V České republice máme obrovský problém s konzumací alkoholu. Skutečně už se u nás pije více než v Rusku. Dělíme se o druhé nebo třetí místo v rámci zemí OECD. Jsme na to upozorňováni Světovou zdravotnickou organizací a podobně. Počet zejména dětí a mladistvých, kteří vykazují opilost, je u nás naprosto nadprůměrný,“ varoval Vojtěch ve Sněmovně.

Pravidelně pije 20 procent patnáctiletých chlapců, 14 procent dívek. Opakovanou opilost uvádí 30 procent patnáctiletých a tak dále. Řada dětí začíná pít před 13. rokem věku,“ vypočetl ministr.

Babiš: Vožrala Kalousek

„Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska. Možná stejné promile jako ti venku. Jo, je zase vožralej, jako obyčejně, zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet,“ křičel loni v červenci na šéfa poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska při hlasování o důvěře vládě ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

Kalousek se ale vždy ve Sněmovně bránil pověsti, že by v práci pil. Ani suchý únor podle svých slov proto držet nemusí. „Suchý únor nedržím, protože nepiji skoro vůbec všech 12 měsíců v roce,“ řekl Blesk Zprávám Kalousek, který v loňském roce podstoupil náhlou operaci tenkého střeva. Jak sám říká, přišla za pět minut dvanáct.

Na odpočinek od alkoholu se Blesk Zprávy ptaly také bývalého ministra zemědělství a kandidáta na předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečky, který suchý únor bere spíš s humorem. Jak ukázal také na svém twitterovém účtu.

„Zatím dobrý,“ řekl na dotaz, jak se mu daří suchý únor dodržovat. „Jak se říká v ČR: V Čechách nepij, budeš nemocný – a u nás na Moravě – Co nepiješ, seš nemocný?“ zavtipkoval Jurečka. Sám prý ale příliš zásadový není. „Tyhle extrémy nemám rád, prostě degustuji s rozumem a nepotřebuji mít detoxikační únor,“ uzavřel adept na šéfa lidovců.

Michálkovy alkoholické jednotky

Piráti mají ve Sněmovně pověst „mladých kluků“, jak je jejich někteří starší kolegové poslanci oslovují. Dalo by se tedy předpokládat, že tady se suchý únor mine účinkem. Což dokládá i předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

„Nedodržuji suchý únor, netrpím už tím, že bych se nějak opíjel a intoxikoval. Mám své osobní pravidlo dvou jednotek alkoholických. Čili dvě skleničky vína a dvě piva, které jen výjimečně přesahuji, takže necítím potřebu držet tuto výzvu,“ kalkuloval Michálek.

Víno pro Schillerovou a Gazdíkův půst

Končící předseda hnutí STAN Petr Gazdík na to jde od lesa. „Nedržím suchý únor, držím půst od Popeleční středy do Bílé soboty,“ překvapil redaktora Blesk Zpráv. I v tomto případě má na mysli půst od alkoholu. Se suchým únorem by prý milovník vína rozhodně neměl problém. „Půst je delší, ten má čtyřicet dní, únor má jen 28,“ přidal hbitě odůvodnění.

„Suchý únor, co to je?“ byla zaskočená dotazem ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Neměla bych s tím určitě problém, ani nejsem žádný pijan,“ zareagovala po krátké osvětě. Ráda si prý ale pochutná na bílém moravském víně. „Ale jen výjimečně, když jsem v dobré společnosti nebo s rodinou,“ dodala.

V každém případě, kdo chce svůj závazek dodržet, musí přečkat bez kapky alkoholu ještě zhruba dva týdny. Mimochodem, pár „únorových abstinentů“ se najde i mezi novináři.

salto ( 14. února 2019 08:19 )

„Suchý únor nedržím, protože nepiji skoro vůbec všech 12 měsíců v roce,“. Vtipnější vyhává - 100 bodou... Je to klaun

1pravda1 ( 14. února 2019 00:48 )

Neumíš číst - v článku je psáno o Kaldovi, že prý nepije

1pravda1 ( 14. února 2019 00:27 )

Dneska jsem viděla Kaldu v tv - lesklá očka, umaštěné vlasy, červený obličej, ten už lže i sám sobě, že nepije a strašně se soustředil, aby moc neblekotal a to nevíme, kolikrát to museli jet , aby to sestříhali na pár vět.

Rumprecht ( 13. února 2019 20:49 )

Prý se připojil i Kalous a vydržel celé dvě hodiny nechlastat.

Levon_Ter_Ghazaryan ( 13. února 2019 19:12 )

pivo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa