Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otravy jídlem budou častější. Infikované mouchy se přemnoží teplem, varují vědci

Autor: Mii - 
14. února 2019
05:22

Nečekaný důsledek budou mít klimatické změny, které Země aktuálně zažívá. Lidé budou častěji řešit případy otravy jídlem způsobené bakterií Campylobacter, varují vědci. Tu často přenášejí mouchy, které se mají kvůli globálnímu oteplování v následujících letech přemnožit. Mouchy přitom často sedají na potraviny a patří mezi původce infekcí.

Mouchy všude tam, kam se člověk podívá. Takový scénář nás může čekat, pokud bude oteplování pokračovat stejným tempem jako doposud. Kanadští vědci v odborném časopise Royal Society Open Science varovali, že se populace much může velice brzy dvojnásobit, nebo dokonce ztrojnásobit a s tím přijdou problémy, které se dosud masově řešit nemusely. Například otravy jídlem.

Mouchy patří přitom mezi nejčastější přenašeče bakterie Campylobacter, která je jeden z nejběžnějších důvodů, proč člověk zažije otravu jídlem. Hmyz s křídly takto infikuje hlavně maso.

Už je přitom potvrzené, že počet případů infekcí bakterií koreluje s množstvím much, tudíž v letních měsících je jich nejvíce, protože je nejvíc i much. Pro šíření bakterie jsou klíčové, neustále někde sedají a přenášejí ji v cyklu: zvířata – lidé – příroda.

Mouchy se adaptují a jsou odolné

„Hmyz je velice náchylný na změny počasí a vyhovují mu vyšší teploty,“ vysvětlila Melanie Cousinsová z Univerzity Guelph, proč klimatické změny mouchám prospívají. „Když je tepleji, vajíčka se líhnou rychleji, což znamená, že populace roste rapidněji. Takže se dá říct, že mouchy budou z nárůstů teplot a prodlužování letního období benefitovat,“ doplnila.

K masivnímu nárůstu jak otrav jídlem, tak much, má podle Cousinsové dojít do roku 2080. Tým vědců k tomuto odhadu použil data kanadské provincie Ontario a z nich vytvořil model závislosti infekce bakterií Campylobacter na množství much za posledních 12 let.

Studie doplňuje další studii z tohoto týdne, která upozornila, že každý rok ze světa zmizí 2,5 procenta hmyzu. Je to způsobeno agresivním zemědělstvím, užíváním pesticidů i urbanizací. Rovněž ale informovala, že existuje pár druhů, kterým to nijak neuškodí, protože se dokážou adaptovat. Jedním z nich jsou mouchy – právě kvůli odolnosti na vysoké teploty a pesticidy.

iFender ( 14. února 2019 06:26 )

Nastesti existuji mucholapky.

Zobrazit celou diskusi