Cvičení pořádá město každý rok kromě let, kdy město skutečně zasáhnou povodně. Loni bylo v Karlíně a Libni.

Cílem cvičení, které se bude konat od 06:00 do 24:00, je prověření činnosti složek, které se podílejí na řešení protipovodňových situací v Praze. Cvičením bude ověřena funkčnost a dostatečnost techniky pro stavbu zábran, správný postup montáže a demontáže mobilních zábran a stav pevných bariér.

Na pravém břehu Vltavy se cvičení bude konat v Braníku, v Podolí a na Výtoni. Na levém pak město prověří připravenost v oblasti Hořejšího nábřeží, u Karlova mostu a u Úřadu vlády ČR.

Z historie

Ochrana centra města podél Vltavy se začala budovat na konci 90. let. Celková délka všech pražských protipovodňových opatření včetně zemních valů, betonových stěn i mobilního hrazení je více než 19 kilometrů. Z toho mobilní zábrany měří téměř sedm kilometrů.

Při povodních v roce 2002 voda prosakovala pod některými hrazeními, na dalších místech naopak vůbec nebyla. Voda tak tehdy zatopila na desítku čtvrtí, evakuovány byly desítky tisíc obyvatel. Pod vodou skončily stanice metra, část zoo a voda poškodila řadu staveb a památek. Záplavy ve městě napáchaly škody zhruba za 27 miliard korun.

Další velká povodeň přišla v roce 2013, kdy škody dosáhly 2,2 miliardy korun. Vltava zaplavila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Trojy a Císařského ostrova. Pod vodou bylo více než šest desítek komunikací. Potíže nadělaly menší toky, zejména potoky Botič, Rokytka a Šárecký potok.