Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč vás bolí počasí? Zjistěte, zda jste meteosenzitivní!

  • ...
    25. února 2019 | 06:00

    To, že lidský organismus reaguje na výkyvy a změny počasí, není žádnou novinkou ani novodobým výmyslem hypochondrů. Ví se to už několik tisíc let. Vliv počasí na zdraví – meteosenzitivitu – zohledňoval například už řecký otec medicíny Hippokrates. 

    Dloube vás před deštěm v koleni? Máte za větrna nebo tehdy, když sněží, náladu pod psa? Nejhorší dopad mají výkyvy počasí na lidi, kteří trpí bolestmi hlavy a migrénami, na kardiaky nebo na pacienty s onemocněními kostí a kloubů. Dobře na tom nejsou ani psychicky citliví lidé s depresivními sklony. Na počasí ale v zásadě reagujeme všichni, někdo více, někdo méně. Co s tím? 

  • Ve městech jsme mnohem citlivější

    ...
    Autor: istock.com

    V praxi se ukazuje, že na počasí jsou daleko citlivější lidé, kteří žijí ve městech – je jich až třikrát víc než na venkově. Je to tím, že se v průmyslových aglomeracích pohybujeme z velké části v umělém podnebí a jsme odtrženi od přírody. "Často si klademe otázku, jestli nějak choulostivíme my lidé, nebo víc blázní počasí. Přehnaná přecitlivělost na klimatické změny je však v podstatě způsobena poruchou našich adaptačních reakcí. Velkou část života trávíme v umělém klimatu uzavřených prostor. Takže ztrácíme schopnost přizpůsobovat se přirozenému prostředí. V tomto směru jsou na tom daleko lépe zemědělci a lidé, kteří pracují v přírodě. Meteosenzitivitou prakticky vůbec netrpí. Je tomu tak i proto, že svůj pracovní režim – například lesníci nebo zemědělci – do velké míry řídí chodem přírody a ročních období,“ vysvětluje meteoroložka Jaroslava Budinská. 

  • Zprávy o počasí a naše psychika

    ...
    Autor: istock.com

    Mnozí odborníci poukazují na to, že meteosenzitivita souvisí s naší psychickou kondicí a jde částečně o psychosomatický projev. Zvlášť úzkostlivě totiž sledují předpověď počasí a zprávy o biometeorologické zátěži starší a osamělí lidé. „Pacienti, které trápí nejrůznější obtíže v souvislosti s počasím, ke mně chodí poměrně často. Ve většině případů jde o lidi, kteří si potřebují popovídat. Jen v menším procentu jsou to lidé, kteří mají vážnější problémy a kterým je třeba předepsat léky," uzavírá psychiatr a terapeut Jan Florian. 

  • Co s námi dělají tlaky?

    ...
    Autor: istock.com

    Ideální je pro nás tlaková výše a bezvětří. Naopak tlaková níže, při které teploty klesají a často i zaprší, zhoršuje stav například lidem s neurózou a úzkostí. 
    Nižší atmosférický tlak dále způsobuje zvýšení krevního tlaku, takže to je opět špatná zpráva pro kardiaky. Prudký pokles tlaku před bouřkou může vyvolat i silné migrény, změny srdečního rytmu, v krajním případě infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu.

    Zjistěte, zda jste meteosenzitivní! Otestovat se můžete v únorovém čísle Blesk zdraví:

    5491495:gallery:true:true

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...