Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otrava houbami v michelinské restauraci? Zemřela zákaznice, 18 lidem bylo nevolno

Autor: Mii - 
21. února 2019
18:49

Vážný problém řeší michelinská restaurace RiFF ve španělské Valencii. Po zkonzumování zdejšího houbového rizota zemřela 46letá žena. Dalším 18 lidem se udělalo nevolno, včetně jejího manžela a 12letého syna. Policie restauraci uzavřela a nařídila incident prošetřit. Problém pravděpodobně způsobily houby - mělo jít o smrže obecného, ale toho lze jednoduše zaměnit za ucháče obecného, který je jedovatý.

Co přesně způsobilo smrt ženy, identifikované jako Mária Jesús Fernández Calvová, je předmětem vyšetřování, výsledky odhalí až pitva. Mária nicméně po jídle intenzivně zvracela a měla střevní problémy, až nakonec v nemocnici zemřela. Postiženi byli i další lidé, ale nikdo jiný nereagoval tolik závažně.

Žena byla v restauraci se svojí rodinou, se kterou slavila narozeniny svého manžela. Jak on, tak syn rovněž utrpěli otravu, ovšem přežili.

Podle místní hygieničky Any Barcló úřady již zahájily kontrolu restaurace, zatím ale nic neobvyklého neobjevily. „Po první inspekci podniku vše vypadá v normálu,“ uvedla pro španělský deník Las Provincias hygienička. Dalším krokem podle ní bude rozbor jednotlivých potravin, jejich vzorky byly odeslány do španělského Národního toxikologického institutu.

Kuchaři si spletli houby?

Všichni postižení lidé si v restauraci dali houbové riziko, které mělo obsahovat smrže obecného. Jde o gurmány velmi vyhledávanou houbu oceňovanou pro svoji chuť. Je jedlá a roste i v Česku. Podobá se ovšem blízce několika dalším houbám, které již takové vlastnosti nemají.

Často se zaměňuje například za ucháče obecného, jenž má podobně vypadající klobouk. Ten může být smrtelně jedovatý, pokud není pečlivě uvařen. Případů otravy po ucháči bylo zaznamenáno již několik.

Šéfa restaurace Bernda Knöllera celá situace mrzí. „Ať už byl důvod jakýkoli, chtěl bych rodině vyjádřit soustrast. Doufám, že se vše brzy vyšetří,“ uvedl ve vyjádření. „Moje restaurace zůstane uzavřena, dokud nebude celé věci konec a my nedokáže zajistit zákazníkům plný servis,“ dodal Knöller.

boroboro ( 21. února 2019 20:24 )

Pozor, je to neschválený lék, velice nebezpečný, může způsobit otravu!

Keira Subhedar ( 21. února 2019 20:10 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

a-z- ( 21. února 2019 19:30 )

Dali si riziko? Dali. Tak věděli, do čeho jdou.

vihl ( 21. února 2019 19:12 )

Tvrdit, ze jsou si tyto houby podobne muze snad jen slepy.

Zobrazit celou diskusi