Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řeky po celém světě zamořila antibiotika. Hrozí kolaps ekosystému, varují vědci

Autor: Mii - 
25. února 2019
16:32

Dávno neplatí, že voda ve světových řekách je čistá. Vedle průmyslových chemikálií obsahuje i zbytky léčiv, které se do vody dostávají přes odpadní systémy. Jejich koncentrace se pomalu zvyšuje, upozorňuje studie nizozemských vědců z Univerzity Radboud. Některé řeky obsahují tolik medikamentů, že to představuje vážný problém pro celý ekosystém.

Studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Environmental Research Letter, se zaměřuje na dvě konkrétní léčiva – antibiotikum ciprofloxacin a lék proti epilepsii karbamazepine. Vědci mezi lety 1995 a 2015 odebírali z vybraných řek vzorky vody a zjistili, že koncentrace těchto látek se v průběhu let zvýšila 10krát až 20krát.

U karbamazepinu existuje podezření, že brání vývoji rybích vajíček a poškozuje střevní systém mořských plodů. Když je proto jeho hladina ve vodě příliš vysoká, může poškozovat život podvodních živočichů.

Ještě větší problém ale představuje ciprofloxacin, protože 223 ze 449 testů ukázalo, že jeho koncentrace se dostala do nebezpečných rovin. „Taková úroveň antibiotik může být škodlivá pro bakterie ve vodě. Tyto bakterie přitom hrají významnou roli v řadě nutričních cyklů,“ vysvětloval doktor Rik Oldenkamp, autor studie.

„Antibiotika mají také negativní dopad na efektivitu bakteriálních kolonií, které se používají k čistění vody,“ zmínil další rizika.

Hrozí kolaps ekosystému

Léčiva se do řek dostávají přes odpadní systémy, ať už po lidech, nebo hospodářských zvířatech. Čím více se jich v oběhu objeví, tím existuje větší šance, že si proti nim bakterie vytvoří rezistenci. U antibiotik se to již děje a odborníci po celém světě, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), řeší, co s tím. Hrozí totiž, že lidé začnou umírat na dříve triviální choroby.

„Málo se mluví o tom, jakou roli v této problematice má životní prostředí, i když je jasné, že životní prostředí je zdrojem rezistence pro nejrůznější patogeny,“ stěžoval si Oldenkamp. To nejhorší podle něj navíc může teprve přijít – existují obavy, že koncentrace léků ve vodě ovlivní chování zvířat nebo poškodí funkci bakterií zodpovědných za rozklad hmoty v půdě, které jsou základem veškerého života.

Zobrazit celou diskusi