Konec meteorologické zimy je jarní v celé střední Evropě a teploty jsou srovnatelné s jihozápadní částí Středomoří. Naopak vloni na konci února se nejvyšší odpolední teploty pohybovaly na celém území Česka pod bodem mrazu – nejčastěji od -9 do -5 °C a ojediněle rtuť teploměru nevystoupila přes -10 °C, skloňovali jsme tedy tzv. arktické dny. Naopak konec února v roce 2008 byl také teplotně nadprůměrný s teplotami až na 16 °C.

To, že je jarní počasí zpočátku hodně proměnlivé, má své fyzikální opodstatnění. Za prvé dochází k vyrovnávání teploty oceánu a pevniny, což podporuje nestabilitu přechodů vzduchových hmot, a za druhé mají často jednotlivé vrstvy atmosféry rozdílnou teplotu, a tak se vytváří četná kupovitá oblačnost.

Sezonní modely slibují teplé jaro

Podle sezonních předpovědí počasí to vypadá, že období od března do května bude v Evropě střední teplotně nadnormální a srážkově mírně podnormální oproti normálu. To ale neznamená, že se k nám v průběhu března nemůže na několik dnů vrátit zimní počasí v plné síle – s mrazy i se sněžením i v nížinách.

Fotogalerie
36 fotografií