Silný vítr bude souviset se studenou frontou, která přejde přes Česko od západu. Od pondělního dopoledne až do úterního odpoledne budou místy nárazy větru o rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině. Na západě Čech mohou mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. V úterý odpoledne bude vítr slábnout.

Lidé by podle doporučení meteorologů měli odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, jako jsou květináče či zahradní nábytek. Na horách je nutné omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií. Kvůli silnému větru by měli být opatrní také motoristé.

Varování meteorologů před silným větrem platí od pondělních 10:00 do úterních 14:00 pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Jihočeský, Středočeský a pro Prahu. Pro Královéhradecký a Pardubický kraj spolu s Vysočinou, Olomouckým a Moravskoslezským krajem platí výstraha od pondělí 14:00 do úterý 14:00.

Bouřky se mohou objevit v pondělí i úterý

„Před studenou frontou, která bude v pondělí přecházet přes naše území k východu, k nám vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Za ní k nám přechodně pronikne chladný vzduch od severozápadu,“ doplnili meteorologové ČHMÚ. Teplo a chlad se budou podle nich v průběhu týdne střídat.

V pondělí bude převážně polojasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti a místy občasný déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku srážky až večer. Víc bude pršet na severozápadě a v polohách od 900 metrů nad mořem může i sněžit. Ojediněle možná přijdou i bouřky. Nejvyšší denní teploty budou v pondělí 15 až 19 °C, na západě kolem 14 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C, na západě kolem 6 °C.

V úterý nás čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost s přeháňkami, nad 700 metrů sněhovými. A také v úterý se můžou objevit bouřky. Nejnižší noční teploty budiy 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na jihovýchodě až 12 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (kolem 90 km/h), bude odpoledne a večer slábnout.