Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš lákal Trumpovu dceru Ivanku do Česka. A Moniku nadchlo přijetí od Melanie

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2019
07:07
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. března 2019
05:25

Andrej Babiš (ANO) se dočkal přijetí v Bílém domě. Pozvánku adresoval americký prezident Donald Trump i jeho manželce Monice. Trumpovi je přijali společně, aby se krátce poté manželské páry rozdělily. Babiš si od Trumpa při společném sezení před novináři včetně Blesk Zpráv vzal heslo jeho kampaně, které parafrázoval slovy, že chce udělat Českou republiku znovu skvělou. Monika vítězila počtem úsměvů a na rozdíl od Melanie si v Oválné pracovně sundala kabát. Americká první dáma ale českou paní premiérovou porazila výškou podpatků. Babišovi v Bílém domě strávili celkem 77 minut.

Trump s manželkou Melanií přivítali Babiše s jeho ženou Monikou u jižní strany Bílého domu. Poté se prošli pod sloupovím a společně se přesunuli ke zhruba dvacetiminutovému jednání do Oválné pracovny.

Babiš při svém projevu zmínil, že dorazil v den narozenin T. G. Masaryka, který byl šťastně ženatý s manželkou z USA. „ČR je malá země, velmi krásná a šestá nejbezpečnější na světě,“ říkal a pokračoval, že Češi jsou kreativní a inovativní. Připomněl také, že vojáci obou zemí bojují bok po boku proti terorismu.

Babiš si osvojil Trumpovo heslo

„Perfektně rozumím vašemu plánu Make America Great Again,“ říkal Babiš Trumpovi s tím, že má podobný: „Make Czech Republic Great Again“. Tedy učinit Českou republiku znovu skvělou.

„Já mám stejný plán, aby Česká republika byla zase tam, kde si zaslouží – na špičce Evropy, mezi předními zeměmi v ekonomice a ve vědě a výzkumu na celé planetě,“ vysvětloval Babiš svá slova na následné tiskovce v 9. patře pětihvězdičkového hotelu Hay Adams na dohled od Bílého domu, kam se vrátil po jednání s Trumpem.

Trump v rozhovoru s Babišem pochválil Českou republiku jako inovativní zemi, která je zároveň schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám. „Pro mě nejdůležitější je v podstatě navázat nějaký osobní vztah, bližší kontakt s prezidentem Trumpem,“ uvedl ke schůzce Babiš. A povedlo se.

Babiš: Moje paní byla nadšená

„To setkání bylo velice příjemné, velice otevřené, byla celkem dobrá nálada, i jsme se víckrát zasmáli,“ shrnul Babiš schůzku s Trumpem. „Měl skvělou náladu. Je to velice příjemný společník. Relativně dlouze jsme mluvili s manželkami. Zajímal se o rozdělení Československa. Myslím, že jsem s panem prezidentem navázal celkem dobrý osobní vztah. Budu mít na to určitě skvělou vzpomínku,“ liboval si český premiér.

Přijetí v Bílém domě prý nadchlo i jeho manželku Moniku. „Moje paní byla nadšená i z prezidentovy manželky, i z prezidenta, protože on byl skutečně absolutně v pohodě, stále vtipkuje, má dobrou náladu, je pozitivní, mluví normálně, na nic si nehraje,“ podotkl Babiš.

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou se v Bílém domě setkali i s dcerou prezidenta Ivankou Trump Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou se v Bílém domě setkali i s dcerou prezidenta Ivankou Trump | Facebook A. Babiše / Úřad vlády

Do Prahy zve i Trumpovu dceru Ivanku

Na schůzce padla i slova o Zemanovu pozvání Trumpa do Česka. „Zopakoval jsem pozvání našeho pana prezidenta. Potom jsem mu navrhnul, že by mohla přijet jeho dcera Ivanka Trumpová. Pan prezident ji zavolal, přišla,“ řekl český premiér. „Pan prezident velice pozitivně mluví o naší zemi. Ale neřekl, že by přišel,“ uvedl.

Mezi tématy jednání byly české výdaje na obranu a NATO, ale i automobilový průmysl. Já jsem apeloval na pana prezidenta, že by nebylo dobré, kdyby zaváděl cla na auta, že by to poškodilo naši ekonomiku, informoval jsem ho, jaký automobilový průmysl máme, jaké jsou naše ekonomické vztahy s Německem,“ říkal Babiš v době hrozby obchodních válek.  „Já myslím, že to vnímal. On si vlastně stěžoval na to, že z jednání ze strany EU nemá úplně dobrý pocit, naopak mi říkal že s tou Čínou se to posouvá dopředu, ale že s Evropou je to těžké,“ dodal český premiér.

Dárek pro Trumpa skončil v trezoru

Prezident Trump dostal od Babiše originální dárek – pistoli CZ 75 z limitované edice ke 100. výročí založení Československa. Její hodnota je asi 200 tisíc korun a vyrobených jich byla jen stovka. Rám pistole je pozlacený a na boku má nápis „Pravda vítězí“, z druhé strany letopočet „1918–2018“. „Ano, ten dárek, který jeden deník nějak zjistil, tak je to pravda (...) Ten dar, to je o těch skvělých českých ručičkách, o té schopnosti a zručnosti našich lidí dělat skvělé výrobky a má to obrovskou tradici,“ potvrdil Babiš na tiskovce po schůzce v Bílém domě.

Jelikož byl dar uložen protokolárně, Babiš Trumpovi předal alespoň foto této pistole. „Tak jsem mu dal osobně aspoň fotku, panu prezidentovi. Také jsem mu dal můj mail, protože já jsem mu psal 19. ledna 2016, kdy jsem ho zval na návštěvu České republiky a to nebyly ještě ani primárky. Tehdy mi moji poradci říkali, že určitě nevyhraje, tehdy mi i odpověděl. To byly takové záležitosti osobního charakteru,“ uvedl také Babiš.

Silná sestava Američanů

„Já myslím, že je to takový restart našich vztahů, protože dlouho tady nebyl ani prezident, ani premiér,“ uvedl před schůzkou Babiš.

Přístup Američanů ke schůzce a následnému bilaterálnímu jednání si Babiš pochvaloval. Zmínil, že se sešla silná sestava – kromě Trumpa i viceprezident Mike Pence, ministr zahraničních věcí Mike Pompeo a poradce pro bezpečnost John Bolton. „Byla to nejsilnější sestava, což si myslím, že ze strany Spojených států dává velký význam naší zemi, velký význam spolupráci s ČR,“ pochvaloval si Babiš.

Video  Babiše setkání s Trumpem nadchlo: Zasmáli jsme se, je to velice příjemný společník a měl skvělou náladu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš dopředu avizoval, že si pro Trumpa připravil i grafy. A to právě ohledně rostoucích výdajů Česka na obranu, kdy ČR chce dosáhnout dvou procent HDP do roku 2024. „My ten závazek chceme plnit,“ uvedl Babiš. „On (Trump) posílal dopis, kde vyčítal některým státům, že neplní závazky, ale my jsme nebyli na tom seznamu,“ podotkl před schůzkou Babiš.

Právě obrany se týkají některé konkrétní záležitosti, kterých by se Babiš mohl s Trumpem dotknout. Jde mj. o nákup všestranných helikoptér pro českou armádu. „My o tom jednáme už dlouhodobě, o eventuálním nákupu helikoptér,“ podotkl Babiš s tím, že mezi zájemci o tuto armádní dodávku jsou právě dva výrobci vrtulníků z USA.

„Jde o to, aby ta naše armáda, která nepatří mezi ty větší, si nevymýšlela nějaké speciální typy, ale abychom použili to, co mají okolní státy,“ podotkl Babi ještě před schůzkou v Bílém domě. „To neznamená, že už jsme něco koupili. Samozřejmě my budeme vyjednávat o ceně, cena je důležitá, ale ten potenciál a ty reference tady jsou,“ dodal Babiš.

Dalším tématem, které zajímá Američany, je i energetika. A to kvůli plánované dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. „Tak samozřejmě, americká strana se zajímá o naše investice do jaderných elektráren,“ připomněl Babiš zájem firmy Westinghouse.

Babiš o schůzce v CIA: Naše služby mají skvělou pověst

Babiš přitom ve Washingtonu před Bílým domem absolvoval i jiné zajímavé setkání - v Langley navštívil šéfku CIA Ginu Haspleovou. Zatímco svá očekávání před schůzkou s Trumpem sdílel zcela otevřeně, o této „tajné“ schůzce mluvil jen velmi nerad. Babiše měl dle spekulací doprovodit do centrály CIA šéf BIS Michal Koudelka, k setkání pak měl přispět i postoj Česka ke kauze Huawei.

„Terorismus je samozřejmě na stole a z našich struktur přišla ta nabídka, tak jsem tam byl. Ano, ano, naše tajné služby mají skvělou pověst a je to i naše tradice,“ uvedl Babiš pro ČT po setkání s Trumpem a dodal: „Nebyly žádné výhrady.“

Naposledy zavítal český premiér do Bílého domu na přijetí prezidentem v roce 2001 – tehdy to byl Petr Nečas (ODS), který se sešel s Barackem Obamou. I když byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Bílém domě hned dvakrát, prezident ho nepřijal. S Babišem se tato situace změnila. A český premiér dorazil do Bílého domu k přijetí americkým prezidentem po dlouhých osmi letech.

eblanche ( 9. března 2019 05:28 )

ty Moničiny bílé šaty jsou od Victorie Beckham

Lisa Perez ( 8. března 2019 20:09 )

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

stellastella ( 8. března 2019 18:13 )

Protoze bez toho by Tramp nevěděl o ČR nic,domnívám se

vihor ( 8. března 2019 17:26 )

Program byznys fóra Praha 2019: 1. Čerpání eurodotací, přednáší Babiš 2. Vyjednávání o státních zakázkách, přednáší Faltýnek 3. Vztahy v rodinných firmách, přednáší MUDr. Protopopová 4. Demokracie po česku, přednáší Vondráček

fido2 ( 8. března 2019 17:17 )

Ty rukávky - to je děs. Asi to navrhla ta Protopopová. Byla jako ruská cárevna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa