Silný vítr už týden trápí Českou republiku, v pondělí dokonce lámal stromy a způsobil velké výpadky elektřiny. Během pátečního večera mírně odezněl, ale o víkendu opět udeřil plnou silnou.

Na sobotní den tak platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí s tím, že vítr může v nárazech dosáhnout až na 110 km/h v horských oblastech a v průměru pak můžeme na celém území čekat 55 km/h.

„Je možné poškození stromů a lesních cest. Jsou možné i menší škody na budovách. Doporučuje se zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty,“ uvedl portál ČHMÚ. Lidé by měli rovněž dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a řízení vozidel, především pak v horských oblastech.

Vítr škodí už od pondělí

S následky větrného počasí se Česko potýká už od začátku týdne. Zejména v pondělí hasiči častěji vyjížděli k popadaným stromům na silnicích i železnicích, kdy se tisíce domácností ocitly bez elektřiny.

Předběžná předpověď počítá se silnějším foukáním i v neděli a v pondělí. Výstraha prozatím platí přes víkend, ale nejspíš se protáhne i do dalšího týdne. Vítr z neděle na pondělí by totiž mohl dosáhnout až síly orkánu. 

Fotogalerie
12 fotografií