Energetici evidují na východě Čech čtyři poruchy na vedení vysokého napětí. V Královéhradeckém kraji jsou přerušené dodávky v Poříčí a Vrchlabí na Trutnovsku, v Pardubickém v Ústí nad Orlicí a České Třebové. „Na opravách se pracuje, během dopoledne by měly být odstraněny,“ sdělila mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. 

Na jižní Moravě a v jižních Čechách je po nočním větru bez elektřiny přibližně 5300 domácností, uvedla mluvčí firmy E.ON Martina Slavíková s tím, že společnost pracuje na opravách. Situace v jižních Čechách se od rána uklidnila, technikům se podařilo opravit deset poruch na vedení vysokého napětí. „Nové poruchy aktuálně lokalizujeme a hned potom vyrazí naše pohotovostní čety do terénu, aby je opravily,“ uvedla Slavíková.

Popadané stromy na dráze v noci na dnešek poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku, opravu zajišťuje Správa železniční dopravní cesty. Podle aktuálních údajů na webu by měl být provoz na této železnici obnoven kolem poledne.

Jihočeští hasiči odklízeli první spadlé stromy především na Českokrumlovsku, později ve všech částech kraje. „Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem,“ uvedla mluvčí.

V Hustopečích strhl vítr střechu

Silný vítr v noci na neděli pak strhl střechu v Hustopečích na Břeclavsku. „V Hustopečích silný vítr strhl střechu 40 krát osm metrů. Střecha uletěla a dopadla vedle budovy. Částečně poškodila přístřešek vedlejšího domu a dvě zaparkovaná osobní auta,“ popsal mluvčí Petr.

Hasiči na Vysočině měli kvůli silnému větru od soboty do nedělního rána přes 50 výjezdů, nejvíc na Pelhřimovsku a na Jihlavsku. U Žirovnice narazilo auto do stromu, jeden člověk se zranil. V Pelhřimově spadl v noci strom na auto a u Stojčína na vlak, nikomu se nic nestalo.

Poruchy na vedení proudu zaměstnaly energetiky i na Havlíčkobrodsku, kde opravují po nočním větru tři poruchy na vedení vysokého napětí. Ráno tam byly bez elektrického proudu stovky domácností. Poruchy by měly být odstraněny během dopoledne, řekla ČTK mluvčí firmy ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

V Koutech na Havlíčkobrodsku začal před 23:00 hořet rodinný dům po úderu blesku, majitel požár zlikvidoval před příjezdem hasičů. Vznikla škoda za 100 000 korun. Vyplývá to z přehledu zásahů krajského operačního střediska.

Od sobotních 18:00 do dnešních 06:00 evidují 68 událostí i hasiči na Plzeňsku, řekl řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička. Většina událostí se stala do půlnoci.

„Šlo převážně o stromy popadané na silnice, případně na elektrické vedení. Měli jsme také výjezd k větrem částečně poškozené střeše,“ uvedl.

V Hradci Králové způsobil silný vítr nehodu

Hasiči v Olomouckém kraji odstraňovali v noci popadané stromy na komunikace. V Mostkovicích na Prostějovsku zase provizorně zajišťovali střechu, ze které začala padat krytina do ulice. „Hasiči větší část tašek hrozící pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli,“ uvedl Hošák.

Na východě Čech museli od soboty večer vyjíždět hasiči k desítkám zásahů způsobených silným větrem. Zejména odstraňovali spadlé stromy a větve. Vítr způsobil i dopravní nehodu.

„V jednom případě narazil osobní vůz v Hradci Králové v Kutnohorské ulici do spadlého stromu na silnici, nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů v Královéhradeckém kraji Martina Götzová. V současnosti je spadlému stromu neprůjezdná silnice 28426 u obce Nová Paka na Jičínsku.

Meteorologové varují před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině znovu od dnešních 15:00, výstraha platí do pondělního poledne. Na horách může mít vítr v nárazech rychlost až 125 kilometrů v hodině.

Fotogalerie
29 fotografií