„Není žádná planeta B! Nepřipravujte nás o budoucnost! Dycky klima!“ Tyto a další transparenty měli nad hlavami studenti na Masarykově náměstí, odkud se vydali na protestní pochod centrem Ostravy.

Téměř tisícovka hlav se natáhla do několikasetmetrového hada, který dorazil na Prokešovo náměstí, kde sídlí ostravský magistrát. Zde se konaly proslovy za lepší klima a budoucnost.

Plamenně hovořila především Klára Stolinská (18), jedna z organizátorek akce. „Požadujeme, aby se klimatická krize začala i jako skutečná krize vnímat,“ křičela do megafonu k davu teenagerů.

Začala to Greta

Akce je součástí kampaně Fridays for Future, inspirované Gretou Thunberg, švédskou studentkou, která přestala chodit do školy, protože politici podle ní neřešili změny klimatu.



Kampaň dorazila i k nám. „Studenti se zapojili v Praze, Brně a Ostravě. I nám vadí, že politici jednají tak, jako by jim na klimatu nezáleželo,“ sdělila druhá z hlavních organizátorek Ema Ostřížková (17). Dodala, že účastí je velmi příjemně překvapená.

Organizátoři se snažili oslovit co nejvíce škol. „Přišli přímo za námi do třídy. Informace se šířily po internetu, ale i z letáků a řeklo nám o tom i několik učitelů,“ prozradil Marek Vojtovič (18). Ne všichni oslovení studenti se zapojili. „Přišla asi půlka naší třídy, přece jenom jsme někteří názorově rozděleni,“ řekla Johana Hobzová (18).

Učitel si vzal dovolenou

Během protestního pochodu se ozvaly i nesouhlasné pokřiky. „Běžte si to vyřvávat do školy, ne pod mým barákem,“ křičel muž z okna jednoho domu.

Studenti se nařčení, že se chtěli jen ulít ze školy, brání. „Učitelé neměli problém nás uvolnit. Naopak nás podpořili. Náš dějepisář si vzal dovolenou a je na akci taky,“ řekla Lucie Kohoutková (18).

Akce se neúčastnili pouze studenti. „Dělám v průmyslu. Se školami, které se účastní, nemám nic společného. Jsem tady, protože chci podpořit myšlenku, kterou studenti prezentují,“ řekl Michal Feller (36), který dorazil i s dcerou Magdalenou (13).