Sezónní předpovědi podle amerického centra NCEP v poslední predikci uvádí zvýšenou pravděpodobnost lehce teplotně nadprůměrně a srážkově slabě podprůměrného jarního období ve střední Evropě.

Zatím to ale vypadá, že tak suchý a teplotně nadprůměrný start jara jako loni nás letos nečeká. Minulý rok v dubnu spadlo v průměru pouze 20 mm srážek, tedy pouze 48 procent dlouhodobého normálu.  

Bude víc alergenů ve vzduchu i bouřek

S jarním počasím bude přibývat alergenů v ovzduší, zvyšovat se bude aktivita klíšťat a hmyzu, v květnu začne narůstat bouřková činnost a startuje tornádová sezona.

Narůstá délka slunečního svitu. Před slunečními paprsky se ale musíme, zejména zpočátku jara, chránit, ozonová vrstva nad střední Evropou bývá nestabilní a naše pokožka je po zimě odvyklá slunečním paprskům.  

Počasí na Velikonoce už bude jarní

Velikonoce jsou pohyblivé svátky a slaví se první neděli po prvním jarním úplňku, proto v kalendáři může Velikonoční neděle připadnout na jakýkoli den od 20. března do 25. dubna. Za uvedené období možného výskytu Velikonoc vzroste průměrná denní teplota v pražském Klementinu z 5,4 °C na 10,2 °C.

Letos připadá Velikonoční neděle až na 21. dubna, tedy na jedno z nejpozdějších dat vůbec. I přes to, že nelze vyloučit, že Velikonoce proprší, podle statistik už je ale poslední dubnová dekáda ve znamení teplot kolem 20 °C.

Vůbec nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla naměřena 23. dubna roku 1968, tenkrát teplota v Praze vystoupila až na +30,9 °C. To už bylo na koupání. Naopak v roce 1997 ležela 16. dubna souvislá sněhová pokrývka v Liberci.

Fotogalerie
20 fotografií