Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Z ledu vykukují ruce a nohy obětí. Nejvyšší hora světa taje a odkrývá další těla

Autor: Darina Jíchová - 
24. března 2019
11:55

Mount Everest je nejvyšší horou světa, která leží v asijském pohoří Himálaje. Jeho vrchol zdolalo přes 4800 horolezců, ještě víc se o to pokusilo. Mnoho z nich, téměř 300, při tom zemřelo, dvě třetiny z nich pohřbil sníh a led a jejich těla nikdy nebyla nalezena. To se ale vlivem globálního oteplování mění, Everest taje a ustupující led odkrývá těla zemřelých horolezců, informovala stanice BBC.

Pomalu začíná jarní sezóna horolezců a provozovatelé himálajských expedicí jsou nervózní, znepokojuje je počet těl, která tající Everest odkrývá. Ta se objevují převážně na čínské straně hory. „Vlivem globálního oteplování rychle taje led a odhaluje těla, která pod ním byla léta ukrytá,“ sdělil tisku průvodce a bývalý prezident Nepálské himalájské asociace Ang Tshering Sherpa.

Čím dál víc těl

„Dolů jsme přepravili těla lezců, kteří zemřeli v poslední době, ale čím dál časteji objevujeme těla, co tam jsou už roky,“ popsal situaci Sherpa. Jeho slova potvrdili i vládní úředníci. „Osobně jsem jen já snesl okolo 10 těl horolezců z různých míst hory. Tání jejich těla odkrývá rapidní rychlostí,“ vypověděl jeden z vládních pracovníků.

Členové horolezecké asociace EOAN oznámili, že pro tuto sezónu sundavají lana ze všech výše položených táborů na Everestu i na hoře Lhoce, jejich práci jim však ztěžují objevující se těla. Další komplikací je i to, že podle nepálského zákona musí být k nalezenému tělu povolán někdo z vládní agentury. „Vláda i horolezecký sektor z toho musí udělat prioritu, stejně jako v Tibetu,“ domnívá se prezident EOANu Dambar Paradjuli.

Už před dvěma lety tající led odhalil několik mrtvých horolezců v základním táboře, provozovatelé expedicí tehdy sestavili speciální tým profesionálních lezců, jejichž úkolem bylo se o těla postarat. V roce 2017 se rovněž našlo tělo na povrchu ledovce Khumbu, i to odkryl ustupující led. Podle odborníků je nejvíce těl právě tam.

Z ledu vykukují ruce a nohy

Dalším místem, kde se kumulují těla obětí Everestu, je Jižní sedlo, relativně rovinatý průsmyk. „Nohy a ruce mrtvol sem tam vykukovaly z ledu, v posledních letech, jak led taje, se objevují celá těla a další oběti,“ uvedl člen jedné z nevládních organizací, které v regionu působí. Podotkl, že přeprava těl dolů je velmi náročná, proto se oběti většinou nechávaly na místě s tím, že je led pohřbí.

Poslední studie ukazují, že himálajské ledovce tají a stále rychleji se zmenšují. Zpráva z roku 2015 například uvádí, že jezera u ledovce Khumbu, která horolezci před výstupem na jeho vrchol musí překonat, se díky tání zvětšují. Stejně jsou na to i jezera u Everestu, v roce 2016 jedno z nich, Imja Tsho, musela dokonce nepálská armáda urychleně upustit.

Vědci, kteří se do oblasti vydali, zjistili, že tamní led je mnohem teplejší, než by měl být. Experti však upozornili, že za zvýšeným výskytem dříve pohřbených těl není jen globální oteplování. Na vině je také pohyb ledovce. „S tímhle jevem jsme se setkávali už v minulosti. Samozřejmě se to nedá srovnávat s táním, ale horolezci vždycky věděli, že se na podobný nález musí připravit,“ prohlásil jeden z průvodců Tshering Pandey Bhote.

Mrtvoly jako orientační body

Řada těl pro horolezce funguje jako orientační body, asi nejznámější jsou ostatky horolezce, kterému se přezdívá „zelená bota“. Ležel na úpatí nejtěžší části výstupu, tzv. zóny smrti. Legendární lezec byl odnesen, není však jasné kdy a kým. Nepálské ministerstvo turismu totiž o podobné akci nemá žádné informace. Odnos těla je složitý a nákladný, jeho cena se může vyšplhat až na 1,8 milionu korun.

„Mrtvoly jsou zcela zmrzlé a váží kolem 150 kil, někdy je musíme snést z výšky 8700 metrů nad mořem,“ vysvětlil Sherpa. Zkušený horolezec Alan Arnette navíc dodal, že většina lezců by si „stejně přála zůstat pohřbena pod ledem“.

offline ( 24. března 2019 19:56 )

U nás mizí značky kvůli kůrovci, tam zase kvůli tání. Pak máte někam dojít.

Monikay ( 24. března 2019 19:33 )

nnojo, asi s tím budou muset něco dělat jinak tam bude výstup plný mumií

Lucio1 ( 24. března 2019 15:46 )

Nedávno jsem četl, že je berou jako orientační body, takové turistické značky., teď nějaká zmizí a bude se bloudit..

Dobrak2019 ( 24. března 2019 15:10 )

bomba

prudentiacz ( 24. března 2019 12:54 )

Měli by zřídit hřbitov na Everestu, místo aby se tahali dolu.

Zobrazit celou diskusi