Máme obavu. Co máme zprávy, tak tady mají bydlet lidé bez pracovních návyků,“ vysvětlují obyvatelé bydlící poblíž ubytovny u splavu. Tři desítky z nich zamířily na jednání s radnicí, aby zjistily fakta. Uklidnilo je jen částečně.

„Chceme, aby alespoň 50 % nájemníků chodilo do práce. Nedaleko odtud sídlí Technické služby a jsme již domluveni, že v případě potřeby ji tam obyvatelé těchto bytů vždy najdou,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (33, Mladí a neklidní).

Pomáhat budou sociální pracovníci

„Navíc s nimi budou intenzivně pracovat sociální pracovníci. V pracovní skupině budou zástupci mimo jiné IQ Roma servisu, Oblastní charity či Agentury pro sociální začleňování,“ doplnil mluvčí radnice Jiří Holobrádek.

Stávající obyvatelé okolních domů mají strach o klid v nočních hodinách. Trvají navíc na výstavbě pevné zdi, která je bude od nových obyvatel oddělovat. Vzniknout má na místě současného plotu. „Na jednání jsem nebyla, ale s tou zdí tady souhlasí úplně všichni,“ řekla Blesku Katrin Slunská (30).

Radnice zeď slíbila

Radnice podmínku přijímá. „Místostarosta ji obyvatelům přislíbil. Měla by být vysoká přibližně stejně, jak je vysoký stávající plot. Měřit by tedy měla přibližně 1,8 metru,“ upřesnil mluvčí břeclavské radnice.