Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jiný čas všude okolo Česka: Nahradí chaos střídání letního a zimního času?

Autor: bud - 
27. března 2019
06:15

Čeká nás přeřizování hodinek cestou do Německa, na Slovenko nebo na trase k moři do Chorvatska? Je to stále pravděpodobnější. Europoslanci totiž v úterý kývli na návrh, který ukončí střídání zimního a letního času od roku 2021. Jenže o tom, který čas zůstane, si každý stát včetně Česka zřejmě rozhodne sám. A vypadá to, že co země, to jiná preference. Letní čas v tuzemsku jinak nastane už tento víkend, hodinky si z 2:00 na 3:00 přeřídíme v neděli 31. března.

Už za dva roky by si Češi, kteří vyrazí autem k moři do Chorvatska, mohli cestou hned několikrát posouvat hodinky. Pokud se totiž jednotlivé členské země EU nedohodnou, hrozí, že některé si ponechají zimní, a jiné letní čas.

Paradoxní situaci možná odstartuje nová směrnice, která má úplně zrušit střídání letního a tamního času. V úterý jí dal „zelenou“ Evropský parlament, a její součástí je ustanovení, že si jednotlivé státy samy určí preferovaný čas. Pokud se jednotlivé státy nedohodnou na koordinaci jednoho času, vznikne chaos.

„Ta šance je velká,“ řekl pro Blesk Zprávy europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který stál na začátku všech diskusí. „Nicméně jde o záměr. Předpokládá se, že nyní budou členské státy sedět okolo stolu a hledat co nejpřirozenější napojení. Každopádně už v tuto chvíli existují tři časová pásma v Evropě, takže není nic nového na tom, že mezi některými státy budou jiné časové hranice,“ zmínil Svoboda.

Francouzi, Němci i Poláci chtějí trvale letní čas

To, jaké preference budou mít jednotlivé státy, se teprve ukáže. Podle prvních náznaků by ale mohl vzniknout pořádný chaos. „Francie indikovala, že chce letní čas, totéž naznačuje Německo i Polsko. Ale debata se teprve začne rozvíjet,“ řekl Svoboda s tím, že jiné státy zase mohou preferovat zimní.

Respektovaný list Politico.eu loni v září uveřejnil článek, podle kterého jsou lidé ze severu Evropy (například Dánové či Finové) pro zimní čas a z jižní Evropy (třeba Kypr nebo Portugalsko) spíše pro letní čas.

Postoj lidí a politiků v Česku je zatím nejasný. Podle loňského průzkumu STEM/MARK si až 44 procent Čechů přeje ponechání letního času. Naproti tomu zimní čas by podle posledního vyjádření preferoval premiér Andrej Babiš (ANO), jehož vláda by měla v tomto ohledu hlavní slovo.

„Je to z různých praktických i zdravotních důvodů,“ uvedl loni. A argumentoval i vnoučaty. „Když máte malé děti - já mám vnučky - a slunce zapadá až po 21. hodině, tak děti samozřejmě říkají, že je světlo, a nechce se jim moc spát. To jsou praktické věci,“ zmínil Babiš.

V anketě Blesk Zpráv, které se zatím zúčastnilo 17 tisíc lidí, se čtenáři shodují, že by chtěli setrvat u zimního času.

Anketa
Chtěli byste v Česku trvale zůstat u letního času?
počet hlasujících: 20802

O tom, nakolik se bude postoj jednotlivých států shodovat, rozhodne jednání ministrů dopravy, kteří se k tomuto tématu sejdou v červnu. Jasná dohoda ale zřejmě zatím nepadne. „Pochybuju, že tam stihnou rozhodnout. Takže to ještě pár měsíců zabere, než se to do něčeho přehoupne,“ myslí si Svoboda.

Co bude následovat během následujícího roku:

  1. Jednání členských zemí o postoji ke směrnici (ministři dopravy)
  2. Hledání kompromisu mezi europoslanci a členskými státy (tzv. trialog)
  3. Finální hlasování europoslanců i členských zemí
  4. Definitivní rozhodnutí zemí o tom, který čas si ponechají

Video  Epicentrum: Podzimní „depky“ způsobuje střídání času i počasí  - Blesk - Markéta Volfová a David Vaníček
Video se připravuje ...

ElisElis ( 27. března 2019 13:52 )

Tak já zrovna chci letní čas. Říká se, že ranní sluníčko vydá za 10 lékařů. Kdo z vás bude vstávat ve 4 hodiny ráno. Navíc mám ložnici otočenou na východ to mi bude sluníčko pálit už tak brzo do oken.

Alena Klima ( 27. března 2019 11:11 )

Jako učtelka zeměpisu vím, že u nás existuje pouze jeden čas. Ten letní je uměle zavedený, vždy vadil celé mé rodině, a nikdy jsem nepochopila jeho výhody. Nevýhodu velikou cítím každé jaro, když se na něj přechází.

europa ( 27. března 2019 08:33 )

Čas je jen jeden, u nás ten středoevropský. Každý lidský zásah proti tomu je proti přírodě. O tom, že lidské zásahy do přírody nepřinesly nikdy nic dobrého, jsme se přesvědčili milionkrát. Kdy už lidi dostanou rozum a přestanou se plést přírodě do řemesla? Kvůli lidským zásahům do času jistě slunce nebude vycházet ani dřív, ani později, než je to prostě dáno. Dojde to těm v.lům, kteří za nás rozhodují?

prycsnima ( 27. března 2019 08:31 )

Jsem pro celosvětový čas. Tak jak ho používají piloti. Je 12 hod. Všude a někde vstávají ve 24 hodin a jinde jdou spát ve 13 hodin. Jde o zvyk. A le čas má být všude stejný zatím co u nás je halt škola v 8 jinde třeba v 16 hod.

zubni.pasta ( 27. března 2019 07:24 )

To je cirátů ohledně střídání času, furt se musí schvalovat kraviny a to co by chtěli lidé, na to prostě nemají čas. Jsou to tam sami darmožrouti a darebáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa