Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Den, který zahubil dinosaury: Vědci rekonstruovali dopad ničivého meteoritu

Autor: Martin Valeš, csk - 
1. dubna 2019
19:13

Nevšední »pohřebiště« našli vědci v Severní Dakotě: mezi stromy zkameněli jak savci a dinosauři, tak ryby, navíc podivně »prostřílené«. Záhada má jasné rozuzlení: vše způsobil gigantický meteorit, který tehdy dinosaury vyhubil.

Rozbor nálezů stanovil stáří na 65,76 milionu let. Viník podivného masakru tak byl jasný: meteorit Chicxulub, který dopadl v oblasti dnešního Mexika. V okruhu minimálně 500 kilometrů od místa dopadu se vše živé doslova vypařilo. Tvorové o nějaké tři tisíce kilometrů severněji mocný náraz pocítili po deseti minutách. Napřed se otřásla země, na Richterově škále by šlo o nejvyšší, desátý stupeň. Světovými oceány se přehnala několik set metrů vysoká megatsunami, která s ničivou silou zatopila i oblasti hluboko ve vnitrozemí. V moři, které tehdy bylo v Severní Dakotě, se asi desetimetrová vodní stěna vydala proti proudu řeky a brala s sebou ryby i další tvory.

Ty tvory, kteří snad dopad na souš přežili, »dodělalo« bombardování z nebe. V žábrách jim zůstaly až pětimilimetrové kuličky ze skla, totiž roztavené horniny – dopadem meteoritu se do nebe vypařily statisíce kilometrů krychlových půdy, kamenů i planetky samotné. Na obloze se zase ochladily a v pevném skupenství padaly na zem tak prudce, že se projektily zaryly i mnoho centimetrů pod povrch. Jejich žár poté zapálil veškerou vegetaci. Do dvaceti minut přišla další mocná vlna vody, která všechno definitivně pohřbila pod štěrkem, pískem a sedimenty.

„Nikde jinde se nenašla taková sbírka z přelomu druhohor a třetihor,“ konstatuje paleontolog Robert DePalma z Kansaské univerzity, který ji už šest let zkoumá a nyní publikoval senzační výsledky. „Nálezy představují velké množství nejrůznějších druhů, všechny organismy zahynuly ve stejný čas.“

Další kontinenty nepocítily dopad meteoritu tak ničivě, i tak byly důsledky apokalyptické. Exploze při dopadu planetky v Mexickém zálivu byla dvoumilionkrát mocnější než výbuch nejsilnější člověkem sestrojené atomové bomby. Silná zemětřesení po celém světě vyvolala nebývalou vulkanickou činnost. Mračna prachu na několik let zastínila slunce a znemožnila fotosyntézu. Vyhynuly tři čtvrtiny rostlinných i živočišných druhů. Z do té doby všemocných dinosaurů přežila jen jediná skupina – ptáci. Prakticky všichni tvorové těžší než 10 kilogramů vymřeli. Na druhou stranu, šanci tak dostali drobní savci, kteří do té doby žili ve stínu úspěšnějších dinosaurů.

Víte, že…

Planetka (nesprávně se říká asteroid) musela mít v průměru kolem 10–15 kilometrů. Do země udeřila při rychlosti bezmála 200 tisíc km/h větší silou než celý jaderný arzenál lidstva dohromady. Kráter se z větší části skrývá pod dnem Mexického zálivu, je zhruba 20 km hluboký a v průměru měří 180 km.

Zobrazit celou diskusi