Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houbařská pohroma! Lesy vyschly. Přežil jen jeden druh hub

Jarní houby usychají.
Jarní houby usychají.  (Autor: Profimedia)
Autor: ryc - 
5. dubna 2019
05:15

Vyschlá zem, hnědý mech. Smutný obrázek teď nabízí naše lesy, které by v dubnu rozhodně neměly mít nouzi o vláhu. Jenže neprší... Zasychají dokonce i jarní druhy hub.

Mykologové se bojí dalšího suchého roku. Mírný konec zimy a teplý začátek jara sice povzbudil houby, aby vystrčily kloboučky dříve, jenže teď jim chybí voda. „Smrže z minulého týdne zaschly nastojato,“ popisuje mykolog Dalibor Marounek.

Sucho hubí i penízovky a další jarní houby. Na vlhčích místech se však udržely kačenky české. „I přes to sucho jsem alespoň s kačenkami spokojený,“ říká Marounek.

Nejsou to pověry, ale realita

Nejde o žádné „babské věštění z hub“. Obavy ze sucha jsou reálné. Potvrzují je i meteorologové. Za poslední březnový týden spadly v Česku průměrně tři milimetry srážek, což odpovídá pouhým 27 % normálu pro toto období.

Trochu víc pršelo v Čechách, kde spadlo 32 % běžného množství srážek. Na Moravě to bylo jen 17 % normálu. A situace se v následujících dnech ještě zhorší. „Vlhkost půdy se bude v průběhu týdne snižovat zejména v povrchové vrstvě,“ předpovídají pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu.

 

paula ( 5. dubna 2019 07:00 )

Proč je to v rubrice KRIMI??? Bude se hledat pachatel nebo co?

AHAa ( 5. dubna 2019 06:28 )

Turkyň ani řepka vodu v krajině zezdrží. A narovnané a vydlážděná koryta potoků a říček jsou o 70% kratší než původní koryta a tak se do nich vejde taky o 70% méně vody. ta rycle odteče do moře.

petr11 ( 5. dubna 2019 05:59 )

... tak nám tu chcípá už všechno... ještě, že rostou důchody

Zobrazit celou diskusi