Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika a obavy z UFO: Masivní exploze meteoritu vyděsila město na Sibiři

Autor: Mii - 
8. dubna 2019
19:25

O víkendu nad Ruskem explodoval další meteorit. V sobotu v podvečer se nad sibiřským městem Krasnojarsk za velké záře rozpadl kámen, který způsobil paniku mezi obyvateli. Protože exploze byla velká a viditelná pouhým okem, lidé se báli, zda na ně nepadá porouchané letadlo nebo nedochází k invazi mimozemšťanů. Je to již třetí meteorit, který se za poslední čtyři měsíce nad Sibiří objevil, píše Sciencealert.

Výbuch meteoritu byl natolik silný, že krátkodobě ozářil celou oblohu. Jak ukazují záznamy z kamer uvnitř vozidel, auta v moment exploze začala zastavovat na silnicích a lidé vyděšeně běhali po cestách, protože hledali ukrýt. Meteorit měli za padající letadlo, letící raketu a někteří obyvatelé dokonce za útok mimozemšťanů.

„Začala jsem panikařit, protože to znělo a vypadalo jako hořící letadlo. Vážně jsem měla strach, bylo to hlučné a velice zářivé,“ popsala úkaz jedna z obyvatelek Krasnojarska. Jiný člověk uvedl, že exploze „vytvářela zvuky a světlo, měla zelenožlutý chvost“. Další žena je stále přesvědčena, že šlo o UFO, protože „to letělo paralelně k zemi a pak zmizelo místo toho, aby to spadlo“.

Zmatené reakce mělo téměř celé město. „Byl jsem k smrti vyděšený. Nikdy jsem nic podobného neviděl – upřímně jsem si myslel, že to je raketa a někdo na nás útočí,“ komentoval meteorit jiný rezident. Objevily se ovšem i názory, že to byla pěkná podívaná. „Nádhera, opravdu krásné,“ rozplýval se jeden obyvatel.

Oblast plná meteoritů 

Předpokládá se, že kámen se rozpadl na několik kusů, které popadaly různě po sibiřském regionu Irkutsk. Místní úřady později potvrdily, že meteorit zaregistrovaly a že nebyl lidem nijak nebezpečný. „Explodoval poměrně vysoko nad Irkutskem. Jeho struktura musela být dost chabá, jinak by se tak nerozpadl,“ popsal Viktor Grokhovsky z Uralské federální univerzity.

Meteority jsou v Sibiři poměrně častým úkazem. Jen za poslední čtyři měsíce jde o již třetí, který nad územím prolétl. První se objevil 18. prosince u Kamčatky a jeho síla byla desetkrát větší než u atomové bomby z Hirošimy, jak informovala NASA. Další se pak objevil 15. března opět kolem Krasnojarsku. Jeho část spadla do řeky Podkamenná Tunguska, kde prorazila 120 centimetrů tlustý led.

Zobrazit celou diskusi