4. únor 2019 se z pohledu Martina jevil jako docela normální den, kterému předcházel bezpočet podobných. K večeru se vrátil ze zaměstnání, uvařil večeři pro sebe a své tři děti. „Zrovna jsem s nimi usedal k večeři, když na nás okolo půl sedmé zazvonili dva ukrajinští dělníci. Říkali, že v domě hoří. Tak jsem se běžel podívat z balkonu a viděl jsem, jak ze sousedních oken paneláku stoupá k nebi hustý dým,“ popisuje Martin běh dění.

Požár vypukl v horních patrech zhruba v prostředku panelového domu v Chodovické ulici v Horních Počernicích. Martin, který bydlí na jeho kraji, vzpomíná, že zatímco okna směřující na ulici chrlily hustý černý dým, z druhé strany stavby z oken šlehaly plameny. Když požár vypukl, seběhl rychle před dům, aby měl lepší přehled o tom, co dělat.

»Pokaždé bych se zachoval stejně«

V té době na místě ještě nebyly žádné hasičské jednotky. Pouze dvojice policistů, která zvonila na sousedy, aby urychleně opustili hořící dům. „Seshora jsem slyšel hlas staré paní (74), která se svým invalidním manželem (73) bydlela v posledním poschodí, jak volá o pomoc,“ vybavuje si Martin. V tu chvíli nepřemýšlel nad tím či oním a bez váhání do hořícího domu vběhl zpět.

Nahoře nalezl seniora ležícího na zemi. Z vozíčku totiž spadl. „Měl popálenou hlavu, ale byl při vědomí,“ vybavuje si Martin, který mu začal pomáhat a zavolal ostatní. Spolu se zmíněnými Ukrajinci, kteří na něj prve zvonili, a s policisty, pomohl pána na kolečkovém křesle snést dolů mimo dosah plamenů, žáru a dýmu. „Bez pomoci ostatních si nejsem jist, zda by se pána podařilo zachránit. Navíc elektřina už v domě nefungovala, všude byl dým a policisté museli svítit baterkami.“

Video
Video se připravuje ...

Ničivý požár bytu v Horních Počernicích, 4. února 2019. Blesk.cz

Paní nepotřebovala snést, akorát jen už má svůj věk,“ uvádí Martin. Před domem se manželského páru ujali nejprve hasiči, posléze záchranáři. Teprve tehdy měl Martin chvíli na přemýšlení o tom, co se vlastně stalo, i o tom, co se při tom mohlo stát jemu. Naštěstí vyvázl bez úhony. „Ani jsem moc neuvažoval nad tím, jestli mám nebo nemám strach. Jak jsem slyšel hlas té paní, prostě jsem šel a myslel jsem tak nějak automaticky na to, co mám dělat. Myslím si, že pokaždé bych se zachoval stejně.“

Požár jako atrakce?

Co Martina dodnes mrzí, jak se při požáru zachovali mnozí jiní. Ačkoliv pro něj samotného to byla první přímá zkušenost s požárem, neváhal a snažil se pomáhat. „Co bylo ale zvláštní, že když hořelo, nastoupili lidi před dům a začali si to natáčet nebo fotit na mobily,“ podivuje se. „Až když začala hořet druhá půlka domu, přijeli hasiči. Nevím, jestli je někdo volal hned, nebo až někdy potom, ale takovému jednání nerozumím. Čekal bych, že budou spíše pomáhat.“

Dodnes obydlený jen zčásti

Spolu se spoustou dalších byl Martin následně ze svého bydliště evakuován. Děti zůstaly u babičky, Martin s manželkou museli do hotelu v Čertousích, který obětem požáru nezištně poskytl jeho majitel Jaroslav Stár. „Když jsme se vrátili domů po pár dnech, nešla elektřina, voda nebo topení. To ještě navíc bylo v únoru, kdy byly mrazy, takže jsme to topení bytostně potřebovali,“ líčí Martin.

Ještě dnes je řada bytů, které postihl požár, neobyvatelných. Martin s rodinou měli štěstí, že jejich domácnost dopadla bez úhony. „Nejhorší bylo vyvětrat a zbavit se toho spáleného smradu,“ říká. V paneláku, kde je celkem 28 bytů, dodnes není obýváno 12 z nich. V některých se podle něho už začíná malovat, jiné skončily jako zdevastované holobyty, které se budou muset opravovat. Hasičský vyšetřovatel určil jako příčinu požáru technickou závadu elektroinstalace zásuvky.

Ocenění za statečnost

Z popudu samotných obyvatel panelového domu se na radnici Prahy 20 dostala zkazka o Martinově odvaze. Starostka Horních Počernic Alena Štrobová (HOP) se proto rozhodla ocenit jej za statečnost a odvahu. „Jsem za to ocenění samozřejmě vděčný, zasloužili by si jej ale i ti Ukrajinci, na které bohužel nemám kontakt a kteří mne nejen na požár upozornili, ale kteří mi i pomáhali snést seniora,“ uvádí skromně. Záhy dodává: „nejdůležitější ale je, že jsou i po tom požáru všichni v pořádku.“

Není-li vám osud lidí, který kvůli požáru paneláku v Chodovické ulici přišli téměř o vše lhostejný, můžete jim přispět na transparentní účet 5588333/0100, který nechala zřídit hornopočernická radnice.

Fotogalerie
27 fotografií