Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Meteorologové varují: Teplé jaro zkazí bombový cyklon. Bouře a déšť udeří v USA

Autor: Darina Jíchová - 
9. dubna 2019
15:30

Meteorologové zpravodajské stanice CNN varovali Američany, aby si nezvykali na teplé a příjemné jarní počasí. Středozápad Spojených států totiž tento týden pravděpodobně zasáhne tzv. bombový cyklon, který Američanům připomene, že „zima ještě neskončila“. Živel s sebou přinese nejen ochlazení, ale i silné bouře a přívalové deště i sníh. 

Už na konci března se do USA přihnala bouře, která způsobila mohutné záplavy. Podle předpovědí by tento týden měla přijít další, odborníci uvedli, že se jedná o tzv. bombový cyklon. Dodali, že jde o obrovskou tlakovou níži. Podle meteorologů tyto cyklony jen zřídka vznikají nad pevninou, většinou se objevují na východ od USA a Kanady, podle čehož si vysloužili i jméno nor’easter.

Bouře, která nyní ohrožuje americký Středozápad, se svou silou zatím pohybuje na hranici bombového cyklonu. Meteorologové uvedli, že i kdyby dál nesílila, lidé se můžou připravit na „divoký týden, co se počasí týče“. První skutečný nápor by měli Američané pocítit v úterý a ve středu. ve státech Wyoming, Jižní Dakota, Nebraska a Minnesota platí varování před blizardem.

Prudké ochlazení, sněžení a tornáda

Teplota v těchto oblastech během 12 hodin klesne o desítky stupňů, mohlo by zde napadnout až 45 centimetrů sněhu a vítr bude foukat o síle 80,4 kilometrů za hodinu. Meteorologové rovněž upozornili, že by mohlo dojít tzv. bílé tmě, kdy bude sněžit tak hustě, že nebude vůbec vidět.

Úřady upozornily, že bude omezena letecká doprava, varují rovněž řidiče aut. Sněžení a bouře není jediné nebezpečí, ve státech Kentucky, Indiana, Illinois a Tennessee hrozí tornáda a krupobití. Mohutné záplavy se dají očekávat po celém Středozápadu.

Maratrissa ( 9. dubna 2019 21:25 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

Rudolf Tvrdon ( 9. dubna 2019 20:38 )

Paka co se jmenuji jak jmenuji už píšou ty svoje ko... Tiny. Vaše starosti bych chtěl mít. Vy Mr.. ky

villi ( 9. dubna 2019 19:55 )

ZAPRÁSKABÝ BLESKU !!! VYSTŘEL I SE SVOU AMERIKOU !!!

prasatkopernicek ( 9. dubna 2019 19:22 )

A nestydi se tomu rikat dum.

smradlavamakrela ( 9. dubna 2019 18:20 )

A ty jejich dřevěný chatičky co jim říkají dům se zase všechny rozpadnou. Lítají na měsíc ale baráky stavět se ještě nenaučili. I ty chaty za totáče byly stabilnější.

Zobrazit celou diskusi