Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Obama bral rodičům děti a zavíral je do klece!“ Trump se pustil do svého předchůdce

Autor: Darina Jíchová - 
13. dubna 2019
08:30

Prezident Spojených států Donald Trump tento týden prohlásil, že nezvažuje opětovné zavedení politiky nulové tolerance, která vedla k rozdělování rodin na hranicích. Během svého projevu se Trump nechal slyšet, že to nebyla jeho vláda, která přišla s rozdělováním rodin, nýbrž vláda jeho předchůdce, exprezidenta Baracka Obamy, uvedla stanice CNN.

„Prezident Obama rozděloval rodiny, bral rodičům děti. Já jsem ten, kdo to změnil,“ řekl Trump. Politologové ihned zareagovali, že prezidentovo tvrzení je mylné a vytržené z kontextu. Ano, za Obamovy vlády docházelo k rozdělování rodin, ale jen v případu, že úřady měly podezření, že je dítě v ohrožení, nebo když nemohly ověřit, že dospělý doprovázející dítě je jeho skutečný zákonný opatrovník.

Rozdělování rodin prý zdědil po Obamovi

Rozdělování rodin, ke kterému od loňského jara docházelo na americko-mexické hranici, způsobil Trumpův zásah do zákona, jejž zdědil po Obamovi. Stávající nařízení zpřísnil a zavedl striktní dodržování již existujících migračních zákonů. Za vlády Trumpova předchůdce byli uprchlíci souzeni jen zřídka, tudíž občas byli odděleni od své rodiny.

Hlavní rozdíl mezi Obamou a Trumpem je podle expertů v jejich postoji vůči nelegálním migrantům zadrženým na americko-mexické hranici. Za Obamy mělo ministerstvo spravedlnosti „široké posuzovací pravomoci“ vzhledem k tomu, kdo bude souzen a kdo ne. Federální prokurátoři jen zřídka „šli“ po rodinách.

Rodiče do vězení, děti do klecí

V dubnu 2018 však došlo ke změně, tehdejší ministr spravedlnosti Jeff Sessions oznámil, že každý, kdo nelegálně překročí hranice, bude soudně stíhán. Tato vyhláška vešla ve známost jako Trumpova „politika nulové tolerance“. Zadržení dospělí byli umisťováni do věznic, kde čekali na soud, zatímco děti skončily v detenčních centrech, které spravovalo ministerstvo zdravotnictví. Některé děti putovaly do péče pěstounských rodin. Právě tato změna podle odborníků vedla k rozsáhlému rozdělování rodin na hranicích.

Američané Trumpovu politiku nulové tolerance a rozdělování rodin velmi kritizovali. Do protestů se zapojila senátorka a kandidátka na prezidentku Kirsten Gillibrandová. Američané Trumpovu politiku nulové tolerance a rozdělování rodin velmi kritizovali. Do protestů se zapojila senátorka a kandidátka na prezidentku Kirsten Gillibrandová. | Reuters

Trump ale ve svém útoku na Obamu pokračoval. „Ty klece, které jste viděli, které osobně považuju za nepatřičné, tak ty postavil Obama, ne Trump,“ prohlásil prezident. Narážel na „kotce“, do kterých byly děti v detenčních centrech umisťovány. Pravdu má v tom, že zmiňovaná zařízení vznikla za Obamovy prezidentury.

Experti potvrdili, že v nich někdy skončili nelegální migranti, Trump v této tradici pokračoval. Podle vyšetřování ministerstva vnitřní bezpečnosti, jehož závěry byly zveřejněny loni na podzim, však byly děti pod nařízením Trumpovy vlády drženy déle, než měly být.

Kotce pro děti byly luxusnější než kotce pro psy

Američané s rozdělováním rodin nesouhlasili a prezidenta a jeho vládu kritizovali. Zavírání dětí do klecí je pobouřilo. „Čím se to liší od klecí, do kterých se zavírají psi? Jaký je v tom rozdíl?“ zajímalo demokratku Bonnie Watsonovou Colemanovou během vyšetřování rozdělování rodin.

Exministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová ujišťovala, že rozdíl je podstatný. „Jsou větší, v zařízení jsou záchody a koupelny. Je tam dost místa, aby se v nich dalo stát, sedět nebo ležet,“ vysvětlila Nielsenová.

Poslední výrok, kterým si proti sobě současný prezident tento týden poštval politology, bylo to, že zrušením politiky nulové tolerance stoupl počet migrantů. Experti uvedli, že Trump vůbec nebere v potaz ostatní faktory, které lidi k odchodu z domova dohnaly.

Trump přehlíží podstatné faktory migrace

„Řeknu vám něco, zrušení nařízení je důvod, proč teď do států míří tolik lidí. Je to, jako by si řekli: Tak dobře, pojďme do Disneylandu,“ prohlásil prezident. Odborníci uznávají, že USA se nyní na americko-mexické hranici potýkají s největším přílivem migrantů za poslední roky a že počet lidí mířících do USA od odvolání přísného zákona stoupl.

Politologové však poukázali, že se změnila demografie migrantů, že do USA míří celé rodiny, hlavně pak matky s dětmi. Zdůrazňují, že je třeba brát ohled na to, co je k takovému rozhodnutí vede. Podle nich je rostoucí migrace spojená hlavně se zhoršující se situací v domovských státech uprchlíků.

Zobrazit celou diskusi