Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bouře Hannah řádila v Británii a Irsku. Silný vítr vrátil na zem i letadlo

Autor: Darina Jíchová - 
27. dubna 2019
21:15

Bouře Hannah se přihnala z Irska do Velké Británie, udeřila silou větru 131 kilometrů za hodinu, přinesla s sebou přívalové deště a tisíce domácností nechala bez proudu. Britové se obávají záplav, podle úřadů by měli být opatrní hlavně při cestování. Například na letišti v Birminghamu měl letoun takové problémy udržet se ve vzduchu, že 30 minut po startu musel znovu přistát, napsal deník Daily Mail.

Nejsilnější nápor živlu zažili lidé na velšském poloostrovu Llŷn, místní pobřeží bičovaly několik metrů vysoké vlny, vítr lámal stromy, které blokovaly cesty. Irsko silnému větru odolávalo včera, 25 tisíc domácností kvůli vichřicím zůstalo bez proudu, ve Walesu jich výpadek hlásilo „jen“ 1700.

Hannah se obešla bez obětí

Podle úřadů nejsou zatím hlášeny žádné oběti, pouze škody na majetku. Lidé přišli o zahradní nábytek, altánky a trampolíny, které měli na zahradách. Nárazový vítr komplikoval především leteckou dopravu, popadané stromy a přetrhaná vedení pak tu pozemní. Ve Velké Británii zůstává vyhlášený mírný stupeň ohrožení.

Bouře Hannah míří na východ a Británii čeká sušší a slunečnější počasí. „Deště, které s sebou přinesla Hannah, budou ještě pokračovat, pršet bude nejvíce v Severním Irsku,“ informoval meteorolog Simon Partridge.

„Síla větru se bude dál snižovat, pršet bude ještě několik hodin,“ dodal Partridge. Živel se podle odborníka uklidní a počasí bude příhodné pro konání maratonu v Londýně, který startuje zítra, teplota by se měla pohybovat kolem 16 stupňů.

Omezení dopravy

Velšané, u nichž byla bouře nejsilnější, by měli počítat s omezením dopravy. Některé vlakové spoje nahradily autobusy, neprůjezdné jsou i některé komunikace, na kterých silničáři stále odklízejí spadané stromy. Letecká doprava by měla pokračovat bez problémů.

 

Zobrazit celou diskusi