Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S novým císařem může Česko posílit vztahy s Japonskem. Bude i linka Praha-Tokio?

Autor: Jakub Herzán - 
9. května 2019
06:15

Japonsko má za sebou císařskou výměnu a pro Česko by z toho měla plynout pozitiva. Za vlády japonského císaře Akihita byly vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Japonskem na velmi vysoké úrovni. I díky jeho návštěvě Prahy v roce 2002 stoupl zájem Čechů o japonskou kulturu obecně. Ale s nástupem jeho nejstaršího syna Naruhita na trůn by se česko-japonské vztahy měly dál prohloubit, jak je přesvědčené například japonské velvyslanectví v Česku.

Při své návštěvě České republiky císař Akihito připomenul, jak moc se on a jeho lid obdivují české hudbě nebo broušenému sklu. I to velmi pomohlo stále silnějšímu česko-japonskému obchodu, zejména exportu českých výrobků do země zapadajícího slunce. Mimo Evropu je Japonsko podle statistik 4. nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR a 2. nejvýznamnějším exportním trhem v Asii. 

V Česku se zase zvýšil zájem společnosti například o studium japonštiny, kulturu nebo jídlo. S nástupem císaře Naruhita, vášnivého hudebníka milujícího českou hudbu, se očekává další posílení vzájemných vztahů. 

Přímá linka Praha-Tokio během několika let? 

Podle informací z japonského velvyslanectví poskytnutých Blesk Zprávám hodlá Japonsko ještě více prohloubit přátelství s Českou republikou, a to k 100. výročí navázání japonsko-českých diplomatických vztahů v roce 2020. „Jsme si jisti, že v období nového císaře se japonsko-české vztahy budou nadále ještě více prohlubovat,“ zní z velvyslanectví Japonska.

Spolupráci mezi oběma zeměmi by mohla posílit i pravidelná letecká linka mezi hlavními městy. „Premiér Šinzó Abe se během nedávné schůzky s premiérem Andrejem Babišem vyjádřil, že plánuje zavést přímou leteckou linku Praha-Tokio, ale jak znám Japonce, takový projekt zabere několik let jen do podepsání závazné smlouvy,“ řekl pro Blesk Zprávy japanolog Igor Pruša.

Expert: Česko-japonské vztahy jsou silnější než u ostatních států EU

Odborník Pruša dále tvrdí, že například česko-japonské kulturní vztahy jsou na mnohem vyšší úrovni než u ostatních členských států v Evropské unii. Z hlediska obchodních vztahů se podle jeho mínění vzájemná spolupráce zcela jistě nezhorší.

„Funkce císaře je ještě víc nominální než prezidentská funkce u nás, takže nová císařská éra nebude mít žádný negativní dopad na česko-japonské obchodní vztahy,“ uvedl k tomu japanolog.

Za svým císařem přiletěly do Prahy desetitisíce Japonců

Bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček pro Blesk Zprávy zavzpomínal na zmiňovanou návštěvu bývalého japonského císaře Akihita v České republice. Pražským hradem v dobách Václava Havla prošlo bezpočet zahraničních návštěv, on sám však návštěvu japonského císaře považuje za něco naprosto mimořádného.

Podle Špačka byl císař Akihito krásou Prahy doslova uchvácen, byl jí fascinován, a dokonce si oproti programu vymínil procházku po Karlově mostě před oficiální snídaní: „Karlův most ho fascinoval a chtěl se po něm projít málem za svítání. Mimochodem, návštěva japonského císaře byla pro Japonce tak důležitou událostí, že desetitisíce Japonců přiletěly tehdy do Prahy, aby měly možnost vidět svého císaře na vlastní oči. Protože v Japonsku spatřit císaře se jim nepodaří ani za několik životů.“

 

O_zivote ( 9. května 2019 06:59 )

Lidi mě je jasný že je kolikrát problém se udržet a zůstat v diskusích
slušný, ale co se o to pokusit se neuražet, neponižovat, nebýt zlý a
brát věci s nadhledem? Vždyť lidi co jsou plný jedu a zloby se utrápí
sami...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa