Během pátečního dne se budou místy vyskytovat přeháňky a ojediněle i bouřky. Jinak bude oblačno až polojasno. V ranních minimech naměříme 9 až 5 °C. Nejvyšší odpolední teploty zůstanou ještě relativně vysoko – mezi 15 až 19 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu nepouštějte deštníky z ruky

Během víkendu si mnoho slunečních paprsků neužijeme. V sobotu bude oblačno až zataženo, od západu postupně na celém území občas déšť nebo přeháňky. Na východě území může být zpočátku dne až polojasno. Noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty se v Čechách zastaví mezi 12 až 16 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě bude až 18 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Odkud se blíží bouřka a kde prší? Sledujte radar

V neděli bude oblačnosti ještě více – očekáváme převážně zataženo, na většině území musíme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor budou sněhové. Noční teploty budou klesat k 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 9 až 13 °C. Naši poctivou teplotu bude snižovat čerstvý severovýchodní vítr o rychlosti kolem 55 km/h.

Ledoví muži letos přinesou ochlazení i déšť

Takzvaní ledoví muži, Pankrác, Servác a Bonifác, přináší do střední Evropy ochlazení a často také návrat přízemních mrazíků nebo dokonce i mrazů. Tato pranostika se často objevuje v kronikách z 19. století, to se podle statistik vyskytovaly ledoví muži s pravděpodobností 55 až 65 % (v 21. století je výskyt pravděpodobný z 30 %).

Ochlazení je dáno severním, severozápadním nebo severovýchodním prouděním. Období ledových mužů ukončuje jejich kuchařka – Žofie, kterou v kalendáři najdeme 15. května a projevuje se především dešti.

Letos přinesou ledoví muži zejména déšť, ale počátkem příštího pracovního týdne, se při zmenšené oblačnosti bude teplota po ránu klesat jen k nule a očekáváme místy přízemní mrazíky.

Fotogalerie
13 fotografií