Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rostou, hlásí houbaři. Plné koše májovek i první hřiby, mykolog slibuje žně

Autor: tva - 
18. května 2019
05:25

I přesto, že je teprve polovina května, houbaři již hlásí první úlovky. Na lesních cestách i mimo ně se v současné době dají najít typicky jarní májovky nebo vzácné druhy pravého hřibu. Oteplení, které má podle meteorologů v příštích dnech nastat, slibuje bohatou úrodu, řekl Blesk Zprávám mykolog Stanislav Tutka z Českého svazu ochránců přírody.

V současnosti lze často narazit na čirůvku májovku, která roste spíše na okrajích lesů nebo podél křovin. Jde o typickou jarní houbu, která roste v květnu,“ uvedl Tutka. Výjimečně se může vyskytovat už v dubnu, převážně na travnatých místech s dostatečnou vlhkostí. V souvislosti s očekávaným oteplením a deštivým počasím se může její výskyt ještě zvýšit. Ideální počasí na jarní výlet za úlovky v podobě hub by mohlo nastat už během příštího týdne.

Mezi první hřibovité houby, které můžeme potkat, patří například hřib kovář nebo hřib borový, což je vzácnější druh pravého hřibu. V dubových lesích se také dá potkat hřib dubový, který se taktéž řadí mezi praváky – akorát bývá dost často poměrně červavý,“ upozorňuje mykolog a přidává i radu houbařům.

„Jedovatější houby se sice začnou objevovat až v červnu, i přesto je doporučuji důkladně prohlížet – zejména hlíva ústřičná se na daném místě může vyskytovat až měsíc, proto by se měla vždy očichat, zda již nezapáchá a je ještě čerstvá.“

Poměrně kuriózní bývají v těchto dnech také nálezy jiných druhů hub. „Mezi jarní houby, které se teď dají najít, patří i smrže. Těm ale neprospívá sucho, z toho důvodu se objevují spíše vzácněji. Dají se ale v hojném počtu najít například na místech s výskytem mulčovací kůry. To znamená, že na ně můžeme narazit i ve městech, často v okolí obchodních center,“ dodává mykolog Stanislav Tutka.

Loni počasí houbařům příliš nepřálo, na úrodě se negativně odrazilo sucho. Žně měli houbaři jen několik týdnů a jen někde – například na Šumavě nebo v některých částech Vysočiny.

Více o jarních houbách čtěte ZDE

Escaperoom ( 18. května 2019 15:37 )

Ty vypatlanéj imbecile pedofilní zoofile aby ti na rakovinu vychcipala v bolestech celá familie i s tebou kreaturo!

Zobrazit celou diskusi