Nad příběhy zbytečné práce se Pražané baví, rozčilují nebo nechápavě kroutí hlavou již roky. Sotva odjedou silničáři od opravené komunikace, hned přijedou další pracovníci a novou vozovku rozbijí kvůli vodovodním trubkám nebo jiným sítím. V dalším případě se zase sejdou rekonstrukce zásadních ulic a celá Praha je rázem „zasekaná“. Magistrát tomu chce udělat definitivní konec. 

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) zadal zhruba před dvěma měsíci Technické správě komunikací hlavního města Prahy úkol, aby začala pracovat na novém komplexním systému. „V databázové skupině by měli být všichni síťaři, co v Praze jsou. Primárně Dopravní podnik hlavního města Prahy a pražská Technická správa komunikací (TSK). Poté Pražská plynárenská, Pražské vodovody a kanalizace, Pražská vodohospodářská společnost, Pražská energetika. Pražská teplárenská a Cetin nepatří Praze, ale chtěl bych, aby do toho byly zapojené,“ prozrazuje.

Model ze západu

Doposud plánované opravy fungují tak, že jednou za měsíc se sejdou odborníci z dotčených společností a dohodnou se na společném postupu plánovaných oprav. V čem to bude nové? „Je to o lepší koordinaci. Automatický systém bude schopný vyhodnotit, že v konkrétní ulici je potřeba za pět let vyměnit plynovod, protože mu dochází životnost. Systém zároveň uvidí, že o ulici vedle je potřeba vyměnit vodovod za tři roky. Takže to začne koordinovat a hlásit, aby se ty rekonstrukce nesešly v jeden čas, když jsou to paralelní ulice a bylo by to fatální pro pražskou dopravu,“ popisuje přínos nového systému.

V databázi budou také k dispozici informace od TSK o stavu vozovky a zároveň od Dopravního podniku ohledně stavu tramvajových tratí. Podle Scheinherra se vše teprve nachází na počátku a sbírají se potřebné podklady, poté se bude hledat nebo vyvíjet vhodný finální systém. Hotovo by mohlo být do tří až čtyř let: „Je to model, který užívají města na západě. V 21. století je neudržitelné, aby to bylo všechno řízeno z hlavy a jenom z pamatováka techniků a odborníků,“ dodává náměstek.

Fotogalerie
8 fotografií