Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tolerance 0,5 promile alkoholu? Vláda návrh ODS smete, řidiči by prý ohrožovali okolí

Autor: ČTK - 
25. května 2019
13:29

Kvůli záporným dopadům na bezpečnost silničního provozu vláda patrně odmítne návrh poslanců opoziční ODS na toleranci 0,5 promile alkoholu u řidičů. Vyplývá to z podkladů pro pondělní schůzi kabinetu. O předloze rozhodnou zákonodárci. Občanští demokraté poukazují na to, že určitá tolerance alkoholu u řidičů je ve většině států Evropské unie běžná. Půl promile odpovídá vypitým zhruba dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

Předkladatelé z řad ODS uvádějí, že ze členských zemí unie je vedle Česka nulová tolerance alkoholu u řidičů uzákoněna už jen na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku. „Mezi legislativní hranicí pro toleranci určitého množství alkoholu v krvi řidiče a počtem obětí dopravních nehod neplatí přímá úměra. Země, které mají nulovou toleranci, patří mezi země s největším počtem obětí dopravních nehod na jeden milion obyvatel,“ tvrdí.

Tolerance by neplatila podle návrhu ODS obecně pro všechny řidiče. Nulová by se nadále vztahovala například na řidiče mladší 21 let, na řidiče autobusů, tramvají a nákladních automobilů, na taxikáře a řidiče smluvní přepravy a na učitele autoškol.

„Cílem návrhu zákona je zavést v zákoně o silničním provozu toleranci alkoholu v krvi do hodnoty 0,05 % pro řidiče, s výjimkou rizikových skupin řidičů, tedy řidičů mladších 21 let, řidičů, kteří jsou držiteli řidičského oprávnění po dobu kratší než 2 roky, řidičů tramvají, řidičů vozidel zařazených do skupiny C1, C, D1, D nebo T, řidičů jízdních souprav zařazených do skupiny B+E, C1+E, C+E, D1+E nebo D+E a řidičů vozidel zařazených do skupiny B nebo B+E při poskytování smluvní přepravy osob,“ stojí v popisu návrhu.

Video  Znalec a záchranář: Sám alkohol není zlo, vodáci ale musí znát míru 
Video se připravuje ...

Ten však patrně vláda nepodpoří. „Je prokázáno, že řidič pod vlivem alkoholu v navrhovaném množství, tedy až 0,5 promile, ohrožuje kromě svého zdraví, života a majetku rovněž i zdraví, život a majetek ostatních účastníků silničního provozu včetně cyklistů a chodců,“ stojí v předběžném stanovisku kabinetu, které po schválení dostanou zákonodárci.

Kabinet poukáže podle podkladů na vyšší riziko nehod s ohledem na horší zrakové vnímání a schopnost vnímat překážky a bezpečně a včas na ně reagovat. Upozorní také na statistiky, podle nichž za posledních sedm let zavinili řidiči s hladinou alkoholu do 0,5 promile 1461 nehod se zraněním. „Přitom došlo k usmrcení 58 osob, těžkému zranění 228 osob a lehkému zranění 1567 osob. Ekonomická ztráta dosáhla minimálně 3,6 miliardy korun,“ stojí v materiálech.

Zjistěte, kdy můžete řídit pomocí alkoholové kalkulačky

petr12 ( 27. května 2019 18:47 )

neskutečné dvě jeblé jitrnice ODS slibují,vyplachují si huby,­špiní,­pomlou­vají,­mi budeme jiní a jiná hovna.nějak jste zapoměli vrátit stovky miliard potrestat desítky kmotru,tunelářu vaší bandy,­paká­že,saj­rajtu. Fialo stebou si brzy vytře Klaus ml prd.el a ODS zloděju,podrazáku končí i s Vondrou který zlodějinám ve stovkách milionu říkal odklonění.opravdu jste neskutečná pakáž politiku.

onanym01 ( 26. května 2019 10:47 )

JA NEJSEM JENTAJEN, JA JSEM TVUJ POSTIZENY BRACHA.

onanym01 ( 26. května 2019 10:38 )

PROSIM ABY JSTE NEURAZEL MOJI POSTIZENOU SESTRU. OBCAS SI NECO DAME, TO JE FAKT, ALE TAK NEJAK V NORME.

petr12 ( 26. května 2019 10:17 )

anonym to neznamená že nebereš fet že nejsi jeblá jitrnice jako Bartoš.

agfor ( 25. května 2019 21:49 )

Asi ještě neskoupil dost pivovarů a vinic. Dočkáš se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa