Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řeky vyplavují obrovské množství antibiotik, léky už nezabírají, varují vědci

Autor: peb - 
28. května 2019
20:45

Celosvětová studie ukázala, že vody stovek světových řek obsahují nebezpečně vysoké hladiny antibiotik. Bakterie tak získávají rezistenci na antibiotickou léčbu, což může způsobit katastrofu. Podle prohlášení Spojených národů můžou rezistentní bakterie do roku 2050 zabít až 10 milionů lidí. Informoval o tom The Guardian. 

Znečištění řek antibiotiky je jednou z hlavních cest, kterými bakterie získávají imunitu vůči léčbě. „Velká část těchto rezistentních genů pochází od takzvaných enviromentálních bakterií,“ řekl mikrobiální ekolog, profesor William Gaze z univerzity v Exeteru.  

Antibiotika se do řek dostávají z lidského i zvířecího odpadu prostřednictvím kanalizací. „Je to poněkud děsivé. Máme tu velké části životního prostředí, ve kterých mohou být dost vysoké hladiny antibiotik na to, aby došlo k ovlivnění rezistence,“ řekl jeden z vedoucích pracovníků studie z Newyorské univerzity Alistar Boxall. 

Výzkum ukázal, že kontaminovány jsou nejznámější světové řeky, včetně Temže. Naměřeny v nich byly nebezpečně vysoké hladiny léčiv, která lékaři používají k léčbě vážných infekcí. 

Nejznečištěnější je Bangladéš, problém je i na Dunaji

Vzorky z Dunaje obsahovaly celkem sedm druhů antibiotik. Mezi nimi byl i clarithromycin, který se používá při léčení infekčních chorob dýchací soustavy, jako například bronchitidy a pneumonie. Ve vodě je čtyřikrát více tohoto léku, než odborníci považují za bezpečné. 

Riziko ale představují i méně kontaminované řeky. „Také řeky s menší koncentrací antibiotik mohou přispět k evoluci rezistentních bakterií,“ uvedl Gaze. Vědci testovali 711 lokalit v 72 státech, přičemž našli antibiotika v 65% z nich. V 111 lokalitách překročily hladiny antibiotik bezpečnou mez. Nejhůře z výzkumu vyšly chudé africké a asijské země v čele s Bangladéší. V tamních vodách výzkumníci naměřili třistakrát větší hladiny antibiotik, než je bezpečné. 

„V boji proti antimikrobiální rezistenci je nejdůležitější zdokonalit zdravotnické a hygienické služby v chudších státech,“ zhodnotila situaci analytička charity Water Aid Hele Hamilitonová. 

Zobrazit celou diskusi