Sezonní předpovědní modely se zatím přiklání k tomu, že letošní léto bude teplotně normální - s pravděpodobností 50 procent. Průměrná teplota se v ČR od června do srpna pohybuje na 16,9 °C. Pravděpodobnost teplotně nadprůměrného léta se zatím pohybuje na 30 %.

To ale neznamená, že se tropických dnů nedočkáme. K létu v Česku tropické teploty patří, bez tropické teploty se naposledy obešel rok 1940, chladné léto bylo také v roce 1913. Nicméně tolik tropických dnů jako vloni nepřinese.

Na dovolenou přibalte i nepromokavé oblečení

Pro letní měsíce platí, že jsou srážkově nejbohatší z celého roku – nejvíce srážek je spojeno se silnými bouřkami. Také srážkově by letošní letní období mělo být podle posledních předpokladů normální. Průměrné srážkové úhrny se pohybují na 82 mm.

Pokud plánujete dovolenou v tuzemsku na 14 dnů, počítejte s tím, že si musíte zabalit jak plavky, tak teplejší a nepromokavé oblečení. I během léta se počasí v průměru mění každé čtyři dny, takže počítat s tím, že celých 14 dnů bude svítit slunce, nemůžeme. 

Podle statistik bývá nejstabilnější počasí na přelomu července a srpna a také na konci léta. Poslední srpnová dekáda ale už často přináší studená rána kvůli prodlužujícím se nocím. Naopak nejvíce proměnlivé a na srážky bohaté počasí přináší Medard (8. června) a první červencová dekáda.

Fotogalerie
25 fotografií