Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejmenší dítě na světě: Lékaři Saybie dávali jen hodinu života, všechny ale překvapila

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2019
10:13

Saybie, jak zázračnému dítěti říkají zdravotní sestry nemocnice v americkém městě San Diego, se narodila v pouhých 23 týdnech těhotenství. Vážila pouze 245 gramů, tedy zhruba asi jako jablko, a lékaři jí dávali asi hodinu života. Holčička, které oficiálně patří titul nejmenšího dítěte na světě, ale všechny překvapila. Od svého prosincového narození se těší dobrému zdraví a dorůstá se do velikosti normálního novorozence, uvedla televizní stanice Sky News.

„Řekli nám, že má jen hodinu života. Hodina se proměnila v den, ten pak v celý týden a ona žila dál,“ uvedla matka Saybie ve videu, které sdílela sandiegská nemocnice Sharp Mary Birch Hospital. Zdravá holčička po 5 měsících opustila nemocnici, váží kolem 2 kilogramů, což je stále málo, ale podle lékařů v normě. Dítě je podle nich zdravé.

Rodiče dítěte dali nemocnici svolení zveřejnit jejich příběh, přáli si však zůstat v anonymitě. Saybie je přezdívka, kterou holčičce daly sestry v nemocnici. Lékaři byli překvapeni, že dítě nemá téměř žádné zdravotní komplikace spojené s tak předčasným narozením. Nezjistili u ní poškození mozku ani srdeční potíže.

Předčasný porod vyvolala závažná komplikace

Saybie se narodila v prosinci 2018, její matka si týden stěžovala na nepříjemný pocit v břiše. Žena vypověděla, že si myslela, že je to běžná součást těhotenství. Na kontrole v nemocnici jí řekli, že má preeklampsii, jedná se o závažnou komplikaci v těhotenství, kdy dojde ke změně průtoku krve v cévách placenty, což může vést mimo jiné k poruše růstu dítěte v děloze. Tento stav je nebezpečný jak pro matku, tak pro dítě.

„Oznámili mi, že musí provést okamžitý císařský řez. Opakovala jsem jim, že to moje dcerka nepřežije. Byl to nejděsivější den mého života,“ vypověděla matka Saybie. Ošetřující lékař Paul Wozniak dodal, že holčička byla ještě menší, než předpokládali. „Měla dobrý, silný tep a podařilo se nám intubovat,“ sdělil reportérům Daily Mailu.

Saybie se narodila ve 23 týdnech, přes děsivé prognózy lékařů přežila a těší se dobrému zdraví. Saybie se narodila ve 23 týdnech, přes děsivé prognózy lékařů přežila a těší se dobrému zdraví. | ČTK

„Zkoušeli jsme ji zvážit, ale váha nic nenačetla. Později jsme zjistili, že zaznamenává hmotnost až od 300 gramů,“ doplnil Wozniak. Předčasné porody jsou podle gynekologů velmi běžné, ve Spojených státech se podle studií narodí předčasně každé desáté dítě. K předčasnému porodu většinou dochází v 37. týdnu těhotenství, tedy zhruba 3 týdny před termínem.

Předčasně narozené děti jsou náchylné k infekcím, mají oslabenou imunitu, většinou mají problémy s dýcháním a krmením. Jsou rovněž náchylné k srdečnímu onemocnění. Podle lékařů však Saybie nemá skoro žádné dlouhotrvající zdravotní potíže.

Dětství pod dohledem lékařů

Wozniak ale připustil, že po narození byla dívka ve špatném stavu. „Jediné štěstí bylo, že nedošlo k poškození mozku, například ke krvácení. Neměla ani žádnou infekci. Nevěděli jsme, jestli přežije. Otec dítěte se pořád chodil ptát, co bude dál, jestli to dítě zvládne. Byli jsme v šoku z toho, jak dobře se jí daří,“ vysvětlil lékař.

„Když jsem studoval, jasně nám říkali, že děti narozené ve 28. týdnu nebo dřív, nemají šanci na přežití. Dokonce nás vyzvali, abychom je ani nezkoušeli oživovat. Technologie jde ale neustále dopředu, i díky tomu se nám podařil tenhle zázrak. Byla to kombinace štěstí, kvalitního výkonu lékařů a dobře vybavené nemocnice. Ne každé dítě by to přežilo,“ dodal Wozniak. Saybie bude dál pod pečlivým dohledem lékařů, kontroly ji čekají každých 6 měsíců, bude je absolvovat až do konce základní školy.

Zobrazit celou diskusi