Na koupališti Petynka v Praze 6 zahájili sezonu tradičně 1. května. Návštěvnost byla ale ve srovnání s loňskem výrazně nižší. K 30. květnu do areálu zavítalo 2 156 návštěvníků, v roce 2018 jich bylo 10 578, uvedl pro ČTK vedoucí areálu Ondřej Renský. Koupaliště připravilo novinky jako dětský náramek umožňující neomezený vstup na vybrané atrakce, dva stolní fotbálky nebo nové výdejní místo v gastro zoně. V Petynce také myslí na životní prostředí. „Snažíme se třídit odpad a provozovatel gastra používá bio nádobí ze dřeva,“ řekl Renský.

V Biotopu Radotín zahájili sezonu bez ohledu na nízké teploty v první polovině května. „I přesto, že je nyní návštěvnost nižší, očekáváme určitě vyšší návštěvnost než loňský rok,“ sdělil ČTK provozní Biotopu Radotín Tomáš Jirout. V areálu mají nový krytý bazén, který je momentálně ve zkušebním provozu. Oficiálně bude otevřen v září. I tady dbají na ekologii. Zavedli zálohované kelímky, nádobí nebo brčka mají z biologicky rozložitelného plastu.

Přírodní koupaliště Divoká Šárka posunulo začátek sezony o měsíc, poprvé návštěvníky uvítalo teprve 1. června. I tady připravili dílčí novinky, například přibyla trampolína, řekl ČTK provozovatel Petr Veselík.

Kempy využívají převážně cizinci

Také pražské kempy se přichystaly na léto. Jaká bude letošní sezona, se zdráhají dopředu odhadovat. Velké úpravy se udály v Triocampu v Dolních Chabrech. Mají zde čtyři nové mobilní domy a zatím tři safari stany, počítají ale s pěti. Naopak vyřadili zastaralé dvojlůžkové chatky. Zvětšili tu prostor pro karavany, vylepšené je i sociální zázemí.

V kempu Džbán ve Vokovicích zásadní inovace nepřipravili. Areál udržují průběžně, řekla ČTK Veronika Míčová. Mají tu stálé zákazníky. „Skupiny, které k nám jezdí pravidelně, si chatky rezervují i rok dva předem,“ uvedla Míčová. Lidé tu průměrně tráví mezi třemi a sedmi dny. Naprostá většina návštěvníků jsou cizinci.

Něco pro sportovce

Hlavní sezona začala i pražským sportovištím. Sportovní a rekreační areál Pražačka na Žižkově letos rozšířil prostor kolem venkovního bazénu. „Nově budou mít návštěvníci přístup i do Grillparku, kde budou jak místa k posezení, tak odpočinku a možnost občerstvení,” sdělila ČTK Markéta Kheliová. Lidé budou moct také nově využít online rezervační systém pro venkovní sportoviště.

Rozmanité sportovní i kulturní vyžití přichystali ve Žlutých lázních. I tady doufají, že se počasí umoudří. Kvůli nízkým teplotám mají tržby zhruba o 70 procent nižší než v předchozích třech letech. Lidé tu mohou vyzkoušet vozítko OneWheel, nově třeba elektrický surf eFoil nebo si zacvičit na venkovním crossfitovém hřišti. Změny doznají i gastro provozy, kde se počítá se zavedením stoprocentně kompostovatelného nádobí, řekla ČTK mluvčí areálu Hana Tietze.
Fotogalerie
9 fotografií