Letos přišel první tropický den o měsíc později než vloni

S prvními tropickými teplotami se většinou setkáváme na našem území na přelomu května a června. Takže letošní první tropický den má učebnicové datum. V posledních letech byly výjimkou roky 2018 a 2012, kdy jsme na našem území zaznamenali první tropickou hodnotu dříve, viz tabulka prvních tropických dnů v posledních letech. Naopak v roce 2013 byl první tropický den naměřen až 17. června.

Datum prvního tropického dne v ČR v posledních letech: 

Rok

Datum

2018

5.4.

2017

29.5.

2016

22.5.

2015

3.6.

2014

22.5.

2013

17.6.

2012

27.4.

2011

4.6.

2010

9.6.

 

Češi si parné dny užívají nejčastěji u vody
Autor: Tonda Tran

Jak se chovat v tropech?

Jaké jsou základní tipy pro tropické dny, kdy teploměr stoupne nad 30 °C? Zajistit dostatečný přísun tekutin, neoblékat se teple - obléci se do letního bavlněného nebo lněného světlého outfitu, zdržovat se ve stínu a snížit fyzickou a psychickou zátěž. Jakmile teplota stoupá výrazněji přes 30 °C, naše tělo nepřetržitě vylučuje pot, aby se ochladilo. Spolu s potem tělo ztrácí vodu ale také sodík v podobě kuchyňské soli.

Proto je dobré vysokým teplotám přizpůsobit také jídelníček: přisolte si – jednak tělu dodáte potřebnou sůl a jednak sůl váže tekutiny v těle. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle – velké množství tohoto prvku najdete například v meruňkách, celozrnném pečivu a rybách. Dále si dopřávejte ovoce a zeleninu bohatou na vodu tj. meloun, ředkvičky, okurky.

Počasí v Česku
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Extrémně podprůměrný stav ozonu

Nad střední Evropou je extrémně podprůměrný stav ozonu, takže spálení pokožky v době od 11-15 hodiny hrozí už po 20 minutách bez použití ochranných prostředků, tj. opalovacího krému, pokrývky hlavy a slunečních brýlích. Děti do 3 let by se na přímém slunečním záření zdržovat neměly vůbec.

Ochladí nás jen silné bouřky

Od úterý se budou v odpoledních hodinách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle, postupně místy tvořit bouřky. Ty budou, zejména ve čtvrtek a v pátek i silné tj. doprovázené přívalovým deštěm a zesílením větru. 

Příchod bouřek můžete sledovat na radaru

Fotogalerie
50 fotografií