„Oproti prodávaným a drahým chemickým prostředkům, které jsou mnohdy neúčinné a stojí nemalý peníz, tento doma vyrobený olej opravdu zabírá a nestojí vás nic. S úspěchem používám i na psa, kde je účinnější než drahé obojky proti klíšťatům, z kterých látka brzo vyprchá,“ vysvětlil autor knihy Zázračné houby Dalibor Marounek.

Jak na vlaštovničníkový olej?

„Natrhám celé rostliny, které doma nastříhám na malé kousky a napěchuji do skleniček a zaliji slunečnicovým olejem, který se mi osvědčil, aby byla nať s lístky celá ponořená. Uzavřu a postavím na slunné místo, kde nechám 14 dnů. Po 14 dnech olej sliji, do staré punčochy dám nať s lístky, vymačkám zbytek oleje, naliji do malých skleniček, uzavřu," popisuje mykolog.

Jak se používá?

"Když jdu do lesa, potřu ruce k loktům, krk, nohy ke kolenům i obuv. Psovi vetřu pár kapek na hlavu, břicho a boky. Mohu říct, klíště jsem neměl 18 let a u psa ojediněle, olej jsem připravoval i pro známé, dnes si ho vyrábějí sami a nenechají na něj dopustit,“ dodává Marounek.

 Zkusit můžete i pivovarské kvasnice

Na závěr jedna rada, pro ty, kdo nemají k vlašťovičníku důvěru. „V mládí jsem byl u armády jako průzkumník a psovodi dávali psům do jídla tablety Pangamin (pivovarské kvasnice), klíšťata a jiná havět nesnášejí vitamín B, který Pangamin obsahuje, odpařuje se z kůže. I dnes se dá Pangamin koupit v lékárnách, opět velmi účinná ochrana proti klíšťatům, jak pro nás, tak pro naše čtyřnohé kamarády," uzavírá mykolog.

Vlaštovičník větší

Vlašťovičník je hojně rozšířená vytrvalá, jedovatá, páchnoucí rostlina vysoká až 1 m, z čeledi makovité. Roste na vlhčích půdách, většinou rumištích, podle cest, plotů, zahrady atd.

Je rozšířený v celé Evropě, pochází ze Středozemí, vyskytuje se i v Severní Americe, kam ho přivezli v 17. století přistěhovalci pro jeho léčivé účinky.

Nejznámější použití vlašťovičníku v lidové medicíně je potírání bradavic oranžovou šťávou z této rostliny.

 VIDEO: Eva prodělala klíšťovou encefalitidu: V noci mě brní nohy, po sportu bolí hlava. 

Video
Video se připravuje ...

Eva prodělala klíšťovou encefalitidu: V noci mě brní nohy, po sportu bolí hlava Daniel Vitouš